Re: nincs cím
Sumér harcos Előzmény: #690740elhiszem,de összBernitársadalmilag nem jelemző a fajtára...
más funkciobol van kitenyésztve...
nekem a Border Collie-mtól fosnak az utcában,ott vicsorog minden mozgásnál a keritésnél,területvédő,ha kiviszem teszem azt a Margit-szigetre ott már bohockodik a többi kutyával,kiállitáson is viselkedik,gyerekeket szereti.
de ismerek olyan félős kan Bordert is,hogy embert lát egy kertvárosi ház udvarából ,menekül hátra.
elmentem egy kutyaiskolába 1-2éve,ott találkoztam olyan Border kannal,aki jobban csibészelt,mint egy németjuhász vagy egy doberman és agressziv volt kutyára,emberre,mindenre,mikor láttam nem hittem a szememnek,hogy ilyen létezik-ez kész,kizáró ok a tenyésztésből!ez miskárolva is lett.
nem vitatom,hogy ne lenne képes megfogni tolvajt a Berni Pásztor bizonyos egyede,de a populácio nagy többsége én ugy gondolnám,hogy erre alkalmatlan.
tavaly egy ismerősnek BP-n 2db Hovawartja van, borju nagyság,házőrző fajta-ugy bementek tőlük,hogy kávéval kinálták a betörőket....pedig tőlük aztán párban tényleg többet vártam volna.
ugyancsak bp,ismerős, kertesház,Kuvasz tenyésztő,2db Kuvasz-meg sem kiséreltek bemenni hozzá,először lemérgezték a 2kutyát,rá 3hétre bementek.
a Kuvasz tényleg házőrzésre való,és nagyon kemény-sokkal durvább emberre,betörőre,mint a Komondor, láttam bárorságpróbán,bement a michelin baba,baxus a Kuvasz kan,azon ügyködött,hogy leüsse lábról az embert,és azonnal torokra akart menni,semmitől nem félt,és ami nagyon érdekes talán 20-ból 1-2példány ha megijedt,Komondornál ez az arány sokkal nagyobb,én ugy láttam, 20ból 5-6példány is megijedt és a támadás intezitása sem volt mérhető a Kuvaszhoz.
Kuvaszhoz viszonyitva vsz házőrzés funkciora én csak a Közép Ázsiai Juhászt tartom még elfogadhatónak,ami bátorságpróbán egyedszámtól függetlenül képes 90-95%-ot hozni.
Harci kutyák most nem játszanak,számomra ők teljesen más kategoria.
de sajnos kutya tekintetében,ha vhová igazán akarnak,akkor ugy is bemennek,mint a példáim is mutattak..