Regisztráció Elfelejtett jelszó

Hozzászólás

Amatoregy

Bocsánat, hogy beleszólok.

Ha jól emlékszem Ricsi (ha zárt volna minden pozit) 7 %/év-et, rbbj11 pedig éves szinten 9 %-ot ért el.

Most egy kicsit más megvilágításba helyezném az elért eredményeket. Az egyszerűség kedvéért vegyünk reálisan elérhető hozamnak 10 %-ot. (Ez kicsit több, mint amit a kollégák elértek - már ha nevezhetem őket kollégának - ez ugye - a nevem miatt is - számomra megtiszteltetés). Na félre az udvarlással.

Induljunk ki 10 %-ból. Ez (mint itt néhányan hiszik) kevés a megélhetéshez és mégkevesebb a meggazdagodáshoz.

A példa kedvéért havi megélhetési költségünk stabilan 300.000 Ft. (Szerintem nagyon keveset mondok, de legyen ennyi.) Akkor éves szinten 3,6 M Ft. Vagyis kell lenni 36 M Ft tőkének, hogy megéljünk. Ez nem kevés, szerintem kevesen tőzsdéznek ennyivel, pláne ha még azt a szabályt is figyelembe vesszük, hogy csak azzal vagyunk itt ami nem hiányzik sehonnan és nem fáj ha elveszítjük. Legyen ez mondjuk a pénzünk/vagyonunk 30 %-a. Inkább pénzt irnék, mert a vagyon sok esetben nehezen mobilizálható. Mondjuk a nevemen van a Lánchid, hát értékesnek értékes, de ki veszi meg. Szóval akkor nagyságrendileg 100 M Ft-unk van.

Tehát ennyiből élünk meg (tudom a pénz többi része is hoz, de figyelembe véve a biztonságos banki betéteket azzal most nem számolnék.)

Ahhoz, hogy érdemben gyarapodjun a vagyonunk ennél jóval többre van szükség.

Az egészből azt szerettem volna kihozni - és egyúttal gratulálni az elért eredményekhez - hogy a tőzsdén való megélhetéshez és a vagyon gyarapodásához eszméletlen nagy összegek kellenek az induláshoz. Persze vannak akik ennyivel játszanak, de azok nem itt irogatnak szerintem. Ők azok akik itthon simán mozgatják a könyvet jobbra vagy balra.