Re: nincs cím
matgab Előzmény: #668879én azt mondom, kvára mindegy ki lesz az edző.
A magyar válogatott focistái 2-3 kivételtől eltekintve nem élvonalbeli csapatok tartalék emberei.
Miért azok? Mert ennyit tudnak.
A 90-es években az volt a bajunk, hogy nem voltak támadóink, a védelmet még úgy ahogy megoldottuk. Nem emlékszem a 90-es évek végéig ilyen 5-6 gólos zakókra.
Igaz általában szerencsénk is volt a sorsolásokon, ha belegondoltok, mert kikkel játszottunk?
Norvégok, svédek, egy-kétszer olaszok, görögök és ruszkik meg ilyenek. Abszolút top csapatok, (az általában még szabin lévő motiválatlan olaszokat leszámítva) nem játszottunk (se franciák, se németek, se spanyolok, portugálok talán 1-2-szer szintén.).
Egyszerűen a mai magyar világban nincs utánpótlás képzés.
Nem mostanában nincs, hanem már 30 éve.
Többször leírtam én is játszottam anno neves utánpótlás együttes keretében. Minden edzésen ott voltam, télen nyáron (na jó nyáron augusztusban néha lecsúsztam), de az edző az mindig csak azokat a srácokat játszatta, akiknek a szülei lementek és meccs után meghívta őt egy-egy sörre, vagy támogatta valamilyen módon a klubot vagy az edzőt...
Aztán ezek az amúgy tehetséges gyerekek (korosztályos válogatottak is voltak) elkalódtak, senki nem fogta a kezüket, hogy ne kezdjenek el bagózni, ne bulizzanak, hogyan kéne komolyan venni a focit.
Annyi különbség volt, hogy akkor a virtuális világ még nem volt ilyen erős és emiatt az utánpótlás merítési háló sokkal bővebb volt. A 90-es évek közepén Budapest melletti nagyközségben két kézilabda pálya volt, egy aszfaltos és egy bitumenes. Mindkettő tele volt gyerekkel és sötétedésig vagy azutánig rúgtuk a bőrt minden nap nyáron. 90-es évek végén már csak az aszfaltos telt meg, ma meg már, bár műfüves a pálya, de gyakorlatilag mindig üres, kivéve mikor esténként egy-egy velemkorú vagy még öregebb haveri kör le -lejár hetente egyszer, hogy legyen mit megbeszélni a kocsmában...
Ma már a fiatalok vagy vékony gizdák, vagy McDonalds pufókok. Nem divat a sport, a pályák és egyesületek száma az ötödére esett vissza, a pályák nem ingyenesek -szerintem mi mai árakon fejenként egy-egy lakás árát elfociztuk volna, ha nekünk is fizetni kellett volna.
Nem csoda, hogy nincs gyerek meg fiatal, meg utánpótlás. Az edzők azok nagyjából ugyanolyanok, ehhez párosult még magasabb szinten a bundázás és a korrupció, az emberi értékek elsorvadása. Ráadásul egy nagypályás csapathoz kell legalább 17-22 gyerek! Hétre hétre kitartóan, lelkesen hóban esőben! Mert 10-en nem lehet csapatot építeni. Ezért van az, hogy mi magyarok leginkább már az egyéni sportokban tudunk max sikereket elérni, noha az igazi lélekemelő , nemzetegyesítő győzelmeket a látványsportok tudnák produkálni. Egyénileg még kitörhet valaki, de ilyen kevés egészséges szemléletű fiatalból csapatokat, bajnokságot létrehozni lehetetlen feladat.
És vissza is tértünk az eredeti alapvető kérdéshez: Ha egy nemzetben semmi nem működik úgy ahogy az normálisnak , követendőnek tekinthető, akkor miért pont a foci működne??
Minden ország focija leképezi azt az országot , amilyen emberek azok az országot alktoják.
Ezért jók a németek, az angolok, ezért van szinte csak fekete melós a franciáknál, de nekik még úgy is megy, ezért nem nyernek soha semmit az afrikaiak, mert szervezetlenek, ezért vagyunk itt mi magyarok, kevesek , hitehagyottak, ügyetlenek és félszegek.