Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: ollé

Kissherceg Előzmény: #639889

Jelentős mértékben csökkentette Kína idei és jövő évre vonatkozó növekedési prognózisát az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB), mely az egész fejlődő ázsiai térségben a korábbinál véltnél lassabb bővülést jósol.

A szervezet szerdán kiadott új jelentése szerint Kínában idén 7,6 százalékos növekedés valószínű, miközben áprilisban még 8,2 százalékra tették ennek mértékét. A 2014-es kilátásokat szintén lefelé módosította az ADB, mely a korábbi 8 helyett már csak 7,4 százalékos bővülést lát valószínűnek.

A bank indoklása szerint a korábbinál szerényebbnek jósolt teljesítmény a kínai gazdasági szerkezetátalakítás elkerülhetetlen következménye. A kelet-ázsiai ország évek óta elmozdulóban van a kivitel orientált és javarészt befektetésekre koncentráló modell felől egy elsősorban a belső keresletre építő, korábbinál fenntarthatóbb, de lassabb gazdasági növekedési modell felé.

A South China Morning Post a tanulmány hongkongi bemutatóján felszólaló kutatókat idézi, akik szerint Kínában a második félévben az első félévhez képest gyorsabb növekedés várható, a belső gazdaságpolitikai ösztönzőknek és a külföldi kereslet fellendülésének betudhatóan. A következő évtizedben legalább 7 százalékos GDP-növekedés valószínűsíthető, a kétszámjegyű bővülés évei ugyanakkor nem várható, hogy visszatérnek - vélték a kutatók.

A kínai gazdasági kilátások rontása ugyanakkor az ázsiai térség többi fejlődő országára is hatással van, itt 2013-ban 6 százalékos éves átlaggal számol az ADB, mely 0,6 százalékkal kevesebb a korábbi becslésnél. Jövőre a fejlődő ázsiai térség átlagosan 6,2 százalékkal nőhet - jósolja a jelentés. A térség második legnagyobb gazdasága, India számára - a korábbi 6 százalékos prognózis után - mindössze 4,7 százalékos bővülést tart valószínűnek, mely jövőre ennél nagyobb mértékben, ám a korábbi 6,5 százaléktól szintén elmaradva, 5,7 százalékkal nőhet. Hongkong gazdaság az Ázsiai Fejlesztési Bank szerint idén 3,2 százalékkal erősödik majd.