Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: ollé

Kissherceg Előzmény: #634738

A kínai gazdaság lassulása a strukturális reformok szükséges következménye - írja a második negyedéves GDP-adat hétfői nyilvánosságra kerülését követően a helyi gazdasági sajtó.

A Hszinhua hírügynökség kommentárjában arra emlékeztet, hogy a második negyedév növekedési üteme megegyezik az éves célként kitűzött 7,5 százalékos értékkel, az első félévben pedig ennél gyorsabban, átlagosan 7,6 százalékkal nőtt a kínai gazdaság. Nincs ok kételkedni abban sem, hogy az ország hosszú távú célja elérhető, azaz az évtized végére megduplázódik a 2010-es GDP.

Kína az előző évtizedekétől lényegesen különböző új növekedési szakaszba lépett a fenntarthatóbb fejlődés felé vezető hosszas és nem fájdalommentes úton - ismétli az elmúlt hónapokban sokat hangoztatott érvet a hírügynökség.

A China Daily napilap a nemzeti statisztikai hivatal szóvivőjét, Seng Laj-jünt idézi, aki a GDP-adat nyilvánosságra hozatala után úgy fogalmazott: a lassulással a gazdaság új egyensúlyba hozásához teremtődik tér. A szerényebb növekedés más országokkal összehasonlítva továbbra is jó teljesítményként értékelhető - mondta Seng.

A napilap által megkérdezett szakértők szerint a növekedés a második félévben is stabil maradhat. Az újság Vang Csünt, a nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős kormányzati központ közgazdászát is idézi, aki szerint a vezetésnek továbbra is ébernek kell maradnia a gazdaságot lefelé húzó veszélyekkel szemben.

A második negyedéves adatok hétfői közlése után az amerikai J.P. Morgan Chase globális pénzügyi szolgáltató cég korábbi 7,6 százalékos éves előrejelzését lefelé, 7,4 százalékra korrigálta. Az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) kedden a fejlődő ázsiai térség egészére vonatkozó prognózisát csökkentette a kínai lassulás nyomán. A szervezet így a korábbi 6,6 százalék után 2013-ban 6,3 százalékos növekedést vár.

A japán székhelyű Nomura megerősítette korábbi, 7,5 százalékos prognózisát, s ugyanígy tett az MTI-hez eljuttatott jelentésében a svájci UBS bank hongkongi elemzői részlege, mely fenntartotta idei 7,5 százalékos, jövőre 7,8 százalékos becslését. Az UBS szerint a kínai gazdaság a korábbinál gyengébb ugyan, de stabil, a likviditásválságnak gyakorlatilag vége, a kormány részéről a továbbiakban is a gazdaságpolitika fokozatos finomhangolása várható.