Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Re: Anyag jellegű költség.

Előzmény: #662106

"Mert, röviden, mi a vagyonkezelés az értelmezésedben?"

Jelen kontextusban biztosan nem a részvényekkel való kereskedés. Mondjuk a vagyonkezelés olyasmi, mint az MNV Zrt. vagy a települések vagyonkezelése, azaz olyan dolog, amely materiális javak hasznosításáról szól, amennyiben az nincs, annyiban csak egy pénzügyi szolgáltatásról van szó.

Abban az esetben azonban, amikor deklaráltan kijelentik, hogy a vagyon ELVESZÍTÉSRE KERÜLHET, az de facto és de jure annyit tesz, hogy a vagyon egyáltalán nincs védve, a tőke egyáltalán nincs védve, azaz a vagyonnak nem a hasznosítása (és minél nagyobb haszonnal hasznosításáról) beszélünk, hanem egyszerű spekulatív alapról.

Az én vagyonomat senki se kezelje ebben a formában, ebben a formában maximum a 100% veszteséggel leírható kockázati pénzemet kezelhetné bárki. Ugyanakkor ilyen formátumú fiktív hedge-fundba akkor se raknám a pénzem.

Röviden: Az én szememben a vagyonkezelés az, amikor a vagyon intakt marad, annak az állapota jó gazda módjára fennmarad és az kerül hasznosításra.

"Csak maximalizálják az alapkezelési szabályzatban, amit persze bármikor módosíthatnak. Pl. alapkezelési díj: max. 2,5% (még)."

Így van, de erre mondtam, hogy nem mondhatja azt hirdetmény nélkül, hogy 10%, mert ennyi jött ki a mérlegből. Itt pedig nyugodtan mondhatja, hogy 99% volt - a következő év májusának végén. Azaz nemhogy az adott időszak elején nem tudod a költséghányadot, hanem még csak az időszak végén sem tudod a költséghányadot, mert az csak a mérlegből derül ki közel fél év múlva.

"Nézd meg nyugodtan a táblázatot: azért évről évre más szám van ugyanannál az alapnál, igaz tizedeket ugrál csak általában, de nincs kőbe vésve, hogy az alapkezelési szabályzatot módosítva 2014-ben egy alapnál 7% legyen a TER-mutató, ami eddig csak 1,5% volt."

Akkor eladod, merthogy a BAMOSZ-nál nyilvántartott értéken VISSZA KELL VÁSÁROLNIUK, mert ez nem kívánságműsor. Viszont mit fog tenni egy részvény, ha kiderül, hogy ekkorákat ugrál a költséghányad? Bezuhan és a kutya nem fogja megvenni, mert nem lesz értéke. Példának okáért nézzed meg az MTel esetét, amiben az árfolyam egyszerűen azért kiszámíthatatlan, mert nem tudható, hogy fizet-e egyáltalán osztalékot, vagy ha fizet, akkor mennyit.

"Az alap, az alapkezelési szabályzatot módosítja, hogy 2014.01.01-től az alapkezelési díj max. 10% lehet (az addigi max. 2,5%-ről), kap rá pszáf-es pecsétet, közzéteszik, kihirdetik, és kész."

Én pedig ennek alapján 2013.10.31-el (vagy amennyi napos közzétételi kötelezettség van) könnyes búcsúval megválok tőle napi áron és annyi. Node ezt hogy teszed meg egy részvénnyel akár 2013.12.31.-el, amikor csak 2014.05.31.-vel fogod megtudni, hogy mennyi költséget is számolnak el egész 2013-ra?