Re: nincs cím
Előzmény: #656149walex. Én nem azt állítottam, hogy nem nőttek az árak 2010 óta, hanem azt, hogy elértek egy bizonyos árszínvonalat, amelyen egy 10%-os Forint ármozgás nem igazán változtatna számottevően, különösen annak fényében, hogy az import padlót fogott. Ha így jobban tetszik, és érthetőbb, akkor tessék: pontosan semmiféle észrevehető csökkenést nem okozna 10%-os Forint erősítés.
Én úgy vélem, hogy a magyarországi fogyasztói árakat már NEM a forint árfolyama határozza meg. Sok mindenre hatással van, de messze nem annyira, mint ahogy sokan hiszik, képzelik.
Egyébként 2010 óta az infláció mindösszesen ~15% körül volt, a forint árfolyama pedig mindösszesen ~6%-ot változott, vagyis jól látható, hogy az áremelkedésnek az élelmiszerek árai esetében semmi köze a forint árfolyamához. Hasonlóképpen érdemes megfigyelni, hogy a bérleti díjak, ingatlanok árai ennél akár még nagyobb mértékben is megzuhantak, vagyis a teljes megélhetési költség lényegében véve nem változott meg, csak máshová kerültek a hangsúlyok: Az élelmiszerek ára sokkal nagyobb részt hasít ki a megélhetésből mint korábban - és mellesleg pontosan úgy, ahogy máshol is van.
Ami azonban ON annak a lényege az, hogy magad is felismerheted, hogy ha 10%-ot erősödne a forint, az az árakban meg sem jelenne, ha pedig 10%-ot gyengülne, az egészen marginálisan adódna hozzá ezekhez az árakhoz. Mert eddig sem azért változtak, mert ennyi, vagy annyi a forint.