Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #646312

"Faxom se tudja miről szól az az "eredeti" cikk amire itt reagáltál."

Ebből látszik, hogy hülye a f@szod. Az eredeti cikk ott van abban a hozzászólásban, amire reagáltam, tehát pontosan zéró pont zéró erőfeszítéssel megnézhetted volna, hogy mi az a hozzászólás, amire reagáltam és hogy mi az a cikk, amiből kiindult. Kivételesen, összesen EGY hozzászólást kellett volna megnézned, de úgy tűnik, ez meghaladja a f@szod képességét.

Ez okból tehát megkérnélek arra, hogy legközelebb ne a f@szoddal írogass ide, hanem - ha lehetséges - akkor az agyadat használva. Hátha úgy sikerül :) Lásd például:

"De ez a cikk konkrétan az állami nyugdíjalapok helyzetéről, az állami (városi) közalkalmazottak állami nyugdíjáról szól."

Hát nézd már, mégiscsak van cikked :) Szóval, ha jobban megnézed, akkor némi tévedésben vagy, mert ugye a cikk szándékosan hazudik és téveszt meg. Ugyanis szó sincs állami nyugdíjalapról, ugyanis éppen az lett, lehetett világos bárki számára, hogy ebben az esetben is legfeljebb STATE (tagállam, nem állam!) nyugdíjról lehetne értkezni, csakhogy éppen arról van szó, hogy a STATE NEM ÁLL KI A VÁROSÉRT!

Namármost, mit is jelent ez? Azt, hogy valójában SZÓ SINCS ÁLLAMI ÉS ÁLLAMI ALKALMAZOTTAKRÓL. Amiről szó van, az az, hogy van egy város, ami SAJÁT MAGA gründolt egy MANYUPOT(!), amiben valójában NEM VOLT TŐKEFELHALMOZÁS, hanem a felosztó-kirovó rendszer szerint fizetett igen komoly nyugdíjakat a mindenkori bevételéből.

Tehát: NINCS állami nyugdíj, NINCS felhalmozás, klasszikus felosztó-kirovó rendszerről van szó, egy olyan környezetben, amikor a totális munkavállalói réteg eltűnik, mert megszűnik AZ IPAR és bár szolgáltatások vannak, azzal kiny@lhatják egymás v@lagát meg egy malagát.

Eddig ebben ugye akár egyet is érthetünk, csakhogy ez azzal lenne Magyarországon egyenértékű, ha mondjuk Miskolc csinált volna ilyet SAJÁT MAGÁNAK a nyolcvanas években, azaz azt, hogy bőkezű nyögdíjakat ígér be a SAJÁT ALKALMAZOTTAINAK, majd most csődbe kerülne, merthogy nem tudna fizetni, hiszen az ipar összeomlása miatt pénzük nincs, saját forrásuk nincs, saját adóból az "úgynevezett" nyugdíjakat nem tudja kifizetni.

Na az analógia kedvéért itt jönne az, hogy ezek után Miskolc azt mondaná először a MEGYÉNEK, hogy ugyan, vállalja már át ezeket a pénzeket, mire körberöhögnék, hogy "ugye viccelnek?" - vagyis magyarán szólva kénytelenek lennének ezt a juttatást (EZ NEM NYUGDÍJ!!!!!) csökkenteni, mert csökkennek a bevételeik.

Jelen esetben tehát teljességgel értelmetlen nyögdíjról és államról beszélni, mert egyik sem létezik jelen kontextusban, a bevállalt járadékokról (vö manyup!) és ígérvényekről pedig évtizedek óta lehet tudni, hogy azok nem lesznek fenntarthatóak, csak a homokba dugták a fejüket. Elég csak vissaznézni pár évre egyébként, amikor az amcsi autogyártók a padlón voltak, a legkomolyabb problémának már akkor is az úgynevezett "nyugdíjalapokat" találták, hiszen a valóság az, hogy azok sem úgy működtek, ahogy errefelé sokan hiszik, hanem úgy, hogy azokba folyamatosan fizetett be az azt fenntartó nagyvállalat, és részben ezekből történtek a kifizetések. Azaz bár volt vagyon, valójában nem (csak) annak a hozama került felosztásra.

AHOGY az anyacég(!) számára nyűg lesz ez a rendszer (vö Chrysler Fiat csörte), azonnal be fogja dobni, hogy ezt nem finanszírozza tovább, ami viszont azonnal azzal jár, hogy megdőlnek a bőkezű amerikai "nyögdíjak".

Bizony, a nagy Ámerikában a nagy "felhalmozói rendszer nyögdíjasai" megborulhatnak, ha kiszáll az alapból annak a valódi fenntartója. Mert nem úgy működik, ahogy hiszitek, hanem egyfajta mixeként a felosztó-kirovó és felhalmozó rendszernek, ami egyebekben pont úgy nem tud függetlenedni a befizetésektől, ahogy a klasszikus felosztó-kirovó rendszer sem.

Merthogy ezeket vállalati nyugdíjalapnak hívják és pontosan addig is működnek, amig a vállalat mögötte áll.

"Konkrét, előre beígért nagyságú nyugdíjakról és nyugdíjígérvényekről."

Hát ez az barátom. És ha most a fejed használod, akkor rájöhetsz, hogy ez LEHETETLEN egy valódi manyup rendszerben, egyszerűen azért, mert nem tudhatod, hogy 20-30-40 év múlva mekkora hozam lehetne kifizethető. Ott pontosan az történt, hogy ígérvényben megígértek egy nyögdíjat (a'la felosztó-kirovó rendszer), majd utána nem tudják teljesíteni, mert nincs annyi pénz.

Pont az a lényeg, hogy Ámerikában SEM felosztó-kirovó, SEM manyup nincs.

Most hogy mást ne mondjak, hogy borulhatna meg teoretikusan is a manyup, ha a kifizetések csak a hozamból történnek, illetve, hogyan lehetne felosztó-kirovó rendszerről beszélni, ha nincs is nyugdíjjárulék?

Bizony Láma, hogy lehetne a felosztó-kirovó rendszer buktájának beállítani egy olyan jellegű járadék folyósítását, aminek a bevételi oldalát nem az adófizetők rakják össze? Hát sehogy.

Itt egyszerűen arról van szó, hogy a város az adóbevételeire bazírozott (IPA+kommunális adó az egyszerűség kedvéért) és amikor az ipar element (IPA goto zéró) és az ingatlanárak megzuhantak (kommunális adó goto zéró), akkor a város bevételei már a működési költségeket sem fedezték.

Ugyanakkor itt érdemes azt megfigyelni, hogy mindeközben a város tulajdonképpen egy Magyarországgal összevethető adósságot is felhalmozott, azaz ugyanazt tette mint az "elmultnyócév", azaz adósságból eszközölte a juttatások kifizetéseket, és ez nem működőképes. Tovább nyújtózkodtak, mint ameddig a takaró ért.

MIÉRT NEM lehetséges ez egy valódi felosztó-kirovó rendszerben? Azért nem lehetséges, mert ha csak annyit osztasz fel, amennyi befizetés van, akkor lehetetlen az eladósodás. MIÉRT NEM fordulhat ez elő egy ÁLLAMI rendszerben? Azért, mert egy állami rendszerben nem egy város/vállalat fizetőképességétől és hajlandóságától függ a rendszer, hanem az ország teherviselő képességétől, ami ellentétben egy várossal, viszonylag jól auditálható.

Tehát teljes tévedésben vagy:

"Nem a befizetések alapján utólag számolt nyugdíjról (mint a manyup), hanem szerződésben előre rögzített nyugdíjígérvényekről (mint az állami), amit nem tud finanszírozni."

Hiszen az állam Magyarországon EGYÁLTALÁN NEM KÖT SZERZŐDÉST és EGYÁLTALÁN NEM RÖGZÍT ELŐRE nyugdíjígérvényt. Tehát nincs analógia, NINCS átfedés. Magyarországon az ígéret az, hogy a kasszának egyensúlyban kell lennie, annyi pénz lesz, amennyi abban van és kész. Csakhogy - ellentétben Amerikával - mivel itt mindig van befizetés és KÜLÖN költségvetése van a nyögdíjkasszának, ezért nem fordulhat elő az, hogy azért nem fizet ki a nyögdíjkassza, mert "másra kell a pénz".

Vagyis az általad említett szituáció Magyarországon egyszerűen nem tud előállni.

"Mivel már csak állami van, ezt nyilván arra érted."

Mióta van csak állami? :o Először is ott vannak a megtakarítási életbiztosítások életjáradékkal, ott van az Önkéntes nyugdíjpénztárak garmadája, mennyit soroljak még fel, ami a rendelkezésedre áll, akárcsak Amerikában?

"Persze a magántól elvárnád, hogy eközben vastagon reálhozamot termeljen."

Én? Én egyáltalán nem várom el, én pontosan tudom, hogy a manyup lényege ezen összeg ellopása lett volna, vagyis ahogy tehettem léptem vissza az államiba. Nem azért, mert ettől jobb lesz, hanem azért, mert nem vagyok hajlandó arra, hogy az uzsormaffia hangosan röfögve nyúlja le a pénzem.

És mint említettem, én eleve kézzel-lábbal tiltakoztam az ellen, hogy belekényszerítsenek, csak éppen mivel kötelező volt, ezért egy rövid időszaktól eltekintve esélyem se volt arra, hogy kikerüljek a köztörvényes bűnözők kezei közül.

"Mert ha nem, akkor irgum-burgum, a gaz liberálbolsevista, cionista kizsámányoló bankár ellopta a pénzed."

Ez akkor is igaz, ha papíron növekedik az általuk kezelt vagyon, hiszen csak idő kérdése volt az, hogy "privatizálják" a manyupokat és ezáltal közöm ne legyen a pénzemhez, de legalább állami nyugdíjból se kapjak teljeset. Ez tudod nem arról szól, hogy egy rendszer hasznot termel-e, hanem az elvekről.

És ebben én semmit sem változtam, az első pillanattól gyűlöltem ezt a kifosztó, szabadrabló rendszert, mert nonszensznek tartom, hogy az állam az adóbevételeiről magáncégek javára mond le, majd az így keletkező hiányt adósságnövekedéssel pótolja, amit viszont nekem kell finanszírozni. Akkora bukta, hogy csak zeng tőle a ház és ez még akkor is igaz, ha papíron nyereséges lenne a manyup rendszere.

"Vagyis nem ellopta, -hiszen megvolt, konkrétan nekem 10% reálhozamot fizettek"

13 évre? Fantasztikus. Ezt egy utolsó Matáv részvénnyel EGY ÉV alatt megcsinálom. Vagy államkötvénnyel két év alatt. Tiszta haszon...

"hanem szerinted majd tutira ellopta volna, mire kifizetésre kerülne a sor."

Nem akarlak elkeseríteni, de újólag megemlítem, hogy a kifizetésre 2010-ig nem hoztak jogszabályt, sőt azon itméznényeket, amelyek kifizethettek volna, még csak el sem kezdték kialakítani. Vagyis a kifizetésre egyátalán nem készültek, de ez mintha elkerülte volna a figyelmedet. Ahogy nyilván akkor is a f@szoddal gondolkodtál, amikor arról volt szó, hogy a tulajdonosokból taggá váltok, a pénztárak pedig magáncégekké válnak, amelyekben semmi közöd nincs már a befizetésedhez, ergo azt már akkor ellopták volna tőled.

Ezekre vajh miért nem emlékszel? Elő volt készítve a "privatizáció", tulajdonképpen be volt tervezve a költségvetésbe a "privatizációs bevétel", onnantól pedig tudod mennyi közöd lett volna a befizetésedhez? Megmutatom:

EGY NAGY BÜDÖS SEMMI.

És ez nem bullshit, ez tény.

"Ezért kár volt eddig nyóc billentyűzetet szétverned. :)"

Nem szétverni szoktam, elhasználni. De nem ebben a témában ;)