Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: EHEP Nyrt

Zotya32 Előzmény: #481771

JAVASLAT

állásfoglalás kialakítására a DVG Zrt. tulajdonában lévő EHEP részvények értékesítéséről

Tisztelt Közgyűlés!

A DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója 2013. május 7-i keltezéssel megküldte a DVG Zrt. részére dr. Csík Zoltán ajánlattevő által tett részvényvásárlási ajánlatot. Az ajánlattevő ajánlatot tett a DVG Zrt. tulajdonában lévő Első Hazai Energia-Portfólió (EHEP) Nyrt. kisebbségi, szavazati jogot biztosító 203.637 db törzsrészvényének vevőkijelölés útján történő megvásárlására 150,- Ft/részvény vételáron. (1. melléklet).

A közgyűlés 250/2013. (V.23.) határozatának 1. pontjában felhatalmazta a DVG Zrt. igazgatóságát arra, hogy – a DVG Zrt. könyvvizsgálójának bevonásával – folytasson tárgyalásokat a DVG Zrt. tulajdonában lévő Első Hazai Energia-Portfólió Nyrt. részvényeknek a többi részvényes, illetve külső személy részére történő értékesítéséről azzal, hogy a tárgyalások eredményét a közgyűlésnek köteles bejelenteni (2. melléklet).

A DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója 2013. június 7-i keltezéssel megküldött két részvényvásárlásra vonatkozó ajánlatot a Kovik 2008 Kft.-től és a Scentrum Kft.-től. Mindkét ajánlat 150,-/részvény árban határozta meg a vételárat. A Kovik 2008 Kft. 102.000 db részvényt, a Scentrum Kft.130.000 db részvényt vásárolna meg ezen a vételáron (3-5. melléklet).

Az elnök-vezérigazgató megküldte továbbá a Korrekt Audit Kft. könyvvizsgálói véleményét a részvények eladási esélyeinek megítéléséről (6. melléklet).

A könyvvizsgáló véleménye szerint az EHEP részvények egyszeri értéktőzsdére zúdítása alaposan megtépázná az árfolyamot. A kisebb tételekben történő értékesítés célravezetőbb, talán még árfelhajtó hatású is lehetne. A könyvvizsgáló a minimális átlagárat 600,- Ft/részvény körül, a reális árat 700,- Ft/részvény környékén, a „jó” árat 800,- Ft/részvény vagy a feletti árban vélelmezi. Az ár nagymértékben függ a vételár kiegyenlítésének módjától, esetleg más értékpapír beszámításától – amely további elemzéseket és vizsgálatokat igényelhet. A könyvvizsgáló a vélemény végén leszögezi azt a közgazdaságtani alapigazságot, hogy egy dolog annyit ér, amennyit adnak érte, és nem annyit, amennyit kapni szeretnénk érte.

Megjegyezni kívánjuk, hogy könyvvizsgálói véleményben a részvény árára vonatkozó adatok csak annyiban szorulnak pontosításra, hogy a 180 napos átlagár 615,- Ft/db volt.

Az ajánlatok szerint az ajánlattevők a DVG Zrt. tulajdonában lévő EHEP részvényeket 150,- Ft/részvény vételáron vásárolná meg, mely ajánlat jóval alacsonyabb a könyvvizsgáló által vélelmezett minimális átlagárnál, továbbá a részvény jelenlegi tőzsdei árfolyamánál. Az Az értéktőzsde adatai szerint az EHEP részvények ára 2013. május 31-én 739,- Ft/részvény volt (7. melléklet).

A DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója kéri a közgyűlést, hogy az eladással kapcsolatosan szíveskedjen a döntést meghozni, és azt a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (a továbbiakban: Gt.) 22. § (5) bekezdése alapján utasításban tegye meg a társaság felé.