Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: kajszibarack

Kissherceg Előzmény: #639976

http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/megszolalt_a_tesco-vezer_jon_a_dragulas.1037154.html

Megszólalt a Tesco-vezér: jön a drágulás!

Ijesztő jövőképet vázolt egy interjúban Philip Clarke, a Tesco vezérigazgatója. A brit üzletember - aki egyben a világ kiskereskedelmének egyik legfontosabb alakja - úgy fogalmazott: "Végéhez közelít az olcsó élelmiszerek kora."

hirdetés

Izgalmas interjút adott a napokban a The Observer című brit hetilapnak Philip Clarke, a Tesco vezérigazgatója. A globális kiskereskedelem egyik vezéralakja szerint végéhez közelít az olcsó élelmiszerek korszaka, hamarosan eljön az az idő, amikor a fokozódó élelmiszer-szükségletet már nem lehet az alacsony árú termékekkel kielégíteni - ez pedig általános dráguláshoz vezet.

Clarke szerint hosszú távon egyre többet költünk majd jövedelmünkből élelmiszerre, ennek jelei már most is látszanak. A gazdasági törvényszerűségek miatt a kereslet növekedése azt kell, hogy jelentse, hogy az árak emelkedésnek indulnak.

A vezérigazgató ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a felmérések szerint a brit fogyasztók hajlandóak lennének többet költeni élelmiszerre, ha tudnák, hogy hazai termelőtől, hazai alapanyagból származik az élelmiszer, és ha az árkülönbség bizonyítottan eljutna a gazdákhoz.

Tényleg jöhet a drágulás

Élelmiszer-ipari kutatások is megerősítik a Tesco-vezér álláspontját: egyes prognózisok szerint a globális árak 40 százalékkal is nőhetnek a következő évtizedben, elsősorban azért, mert a fejlődő országokban, mint például Kínában vagy Indiában megerősödnek a középosztálybeli családok, többet keresnek a szülők, így többet is költhetnek. A fentebb említettekből kiindulva ez pedig azt jelentheti, hogy ha nő a kereslet, emelkednek az árak is.