Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Re: Kritizálta a nácikat, Hitler kivégeztette

Előzmény: #644092

"Ősi törvény... Azért mert tudsz 2 ezer év ostromaiból pár példát ami cáfolja, van sokezer ami meg alátámasztja, nem mellesleg a Maszada is..."

Most direkt kötekedsz? Nem vall rád. Sokkal egyszerűbb lett volna azt írni, amit én is írtam: "Korábban volt rá példa, hogy a rés betörése után megtartották az erődítést, de a hivatkozott korban már nem volt példa".

"Most ebben mi a bonyolult? 3 hét alatt az osztrákok jópár vereséget benyeltek és visszaszorultak, ezért Hentzi joggal gondolhatta, hogy időt nyerhet nekik a rendezésre, arról viszont fogalma sem lehetett, hogy a magyar félnek is szüksége van erre..."

Értem, de az erődítés nem villám művelet, ebben sem volt vita közöttünk, tehát három héttel korábban elvileg már nem volt értelme az erődítésnek. Ez most azért ütött ám szöget a fejembe, mert nem kizárt, hogy ezen időszak során NEM is folytak erődítések a várban, mire pedig felvonultunk, már nem tudott mit tenni. Tudsz arra forrást, hogy Hentzi milyen ütemben dolgozott a vár megerősítésén?

"Hányszor és milyen nyelven írjam le sokadszorra, hogy az erődítés nélkül menetből beveszik a várat egy nap alatt, így meg plusz 16 nap kellett?"

Erre írtam én azt, hogy ha tud az erődítésről, akkor csellel felgyújtja a vízművet védő palánkvárat és az erőd ostrom nélkül elesik. Egyebekben pedig ezért írtam, hogy ha a Gellérthegyen épít ki erődítést ezen időszak alatt, akkor azt be nem vesszük, nemhogy pár hét, hanem talán hónapok alatt sem. Ha van két városfal, vagy szekciókra van bontva a Budai vár, akkor megint tovább tarthatott volna ki.

"Ami meg utána jön, arra nincsennek szavak, gyújtóssal megrakott szekér a felszedett Lánchídon??? És addig a vártüzérség mit csinál??? Meg begyalogolnak a várba..."

Azt mondtam, hogy a cölöperőd megközelíthető volt, a honvédségnek csak azért nem sikerült megküzdeni vele, mert nem hülyék ültek ott. De egyebekben egy ZÁRT szekér miért ne érhetne a közelébe? Miért lőne a tüzérség egy szekérre? Egyebekben meg a törökök is begyalogoltak ugye Buda várába korábban, ha nem egy hadsereg vonul fel, hanem csak gyalogosok, vándorok, kereskedők érkeznek, azok simán járhattak volna ki-be, hiszen ez volt a normális élet abban az időben is amig Hentzi erődített. Vagy nem így van?

"ez volt a nagykönyv szerinti eljárás, arról sem ő akkor, sem én most nem tehetünk, hogy ezt nem ismered, de azért lehülyézed..."

Ahol elesett az nagyon messze volt a réstől. Ott és azon a ponton már semmi esélye nem volt a számottevő túlerővel szemben.

"Május 20-án Hentzi ismét megpróbálta eltorlaszoltatni a rést, s a munkák során Pollini mérnökkari századost egy 24 fontos ágyúgolyó megölte. Helyébe Gorini százados lépett, s az ő vezetésével egy 1,7 méter vastagságú rögtönzött mellvédet építettek a 18 méter széles rés tetején; magát a rést az I. rondella hat lövege tűz alatt tarthatta."

Ezért írtam, hogy megpróbálták eltömni, de nézzed vissza korábban mit írtál, azt, hogy ennek nem volt értelme és ezt ők is tudták. Én hivatkoztam arra, hogy megpróbálták betömni a rést abban a kontextusban, hogy önmagában a rés nyitása még nem jelenti egy vár elestét.

"1/3 főtartalék, akiket tilos a falakhoz vezényelni, őket a betörő ellenség elleni összevont ellentámadásra kellett vezetni. Pontosan így járt el Hentzi is..."

A Mátyás templom előtt, ahová addigra tízszer annyi magyar katona ért fel? Ha ezt az erőt a réshez csoportosítja, az rendben van. De a rés környékén sem az 1/3 védő nem volt jelen, sem ők nem voltak ott.

BTW Maszada: Maszadán is sikerült a rés ütése, de felépítettek egy új falat, ami kitartott. Amikor pedig felgyújtották, csak a rómaiak szerencséjén múlt, hogy nem fordult meg a szél és nem az ostromművet égette fel.