Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: Kritizálta a nácikat, Hitler kivégeztette

Scipio Előzmény: #644033

Ez már az agyzsibbadás kategóriája...

Ősi törvény... Azért mert tudsz 2 ezer év ostromaiból pár példát ami cáfolja, van sokezer ami meg alátámasztja, nem mellesleg a Maszada is...

""És ezt neki ki mondta meg, mikor Bécsben is a magyar támadás folytatásától tartottak???"

Az előbb azt írtad, hogy három hete még úgy gondolták, hogy nyertek. Nem értem. (Tényleg, no offense)"

Most ebben mi a bonyolult? 3 hét alatt az osztrákok jópár vereséget benyeltek és visszaszorultak, ezért Hentzi joggal gondolhatta, hogy időt nyerhet nekik a rendezésre, arról viszont fogalma sem lehetett, hogy a magyar félnek is szüksége van erre...

"Szerintem itt most nézőpontbeli különbség van közöttünk. Te beleszámolod a a vár elestébe azt az időt, amit a felvonulással kellett tölteni, én viszont arról érkeztem, hogy de facto a vár mindösszesen május 16-21 között tudott ellenállni, azaz potom öt nap alatt elesett. Én erre írtam, hogy az erődítés igazából semmit sem ért, hiszen az erőd nem tudott még egy hétig sem kitartani" Hányszor és milyen nyelven írjam le sokadszorra, hogy az erődítés nélkül menetből beveszik a várat egy nap alatt, így meg plusz 16 nap kellett? Akkor az első vh lövészárkok sem értek semmit, mert csak addig a néhány percig álltak ellen, amíg az egyik oldalon le, a másik oldalon meg kimásztak rajta... Nem kellettek hetek lőszerek felhalmozására, tüzérségi tűzre, aknamezők-akadályok felszedésére, csapatok összevonására, haditervek kidolgozására, mindenki aki ásott hülye volt, mert de facto csak pár percig tartottak ki, azért meg kár a munka, ááááh...

Ami meg utána jön, arra nincsennek szavak, gyújtóssal megrakott szekér a felszedett Lánchídon??? És addig a vártüzérség mit csinál??? Meg begyalogolnak a várba...

"Hentzi kirohanása a hülyeség mintapéldája volt" Milyen kirohanás, ezt meg megint honnan szedted? A korabeli harceljárásoknak megfelelően a támadók elleni ellencsapást irányította az erre elkülönített erőkkel bent a várban, ez volt a nagykönyv szerinti eljárás, arról sem ő akkor, sem én most nem tehetünk, hogy ezt nem ismered, de azért lehülyézed...

"számomra úgy tűnik, hogy a résen keresztül való behatolás volt a lényeges, a többi pedig magától is ment" Ez meg... "Máriássynak tehát sikerült a várkerteken át két zászlóaljjal a rést védők oldalába kerülni, s ezzel az ott rohamozók bejutását is elősegíteni." Ez milyen nyelven van, hogy nem érthető??? Miközben a résnél támadók leköttték a császári erőket számos ponton bejutottunk,

"(nem írnak arról, hogy sikerült mindenhol behatolni, avagy hogy voltak arrafelé komoly harcok" Tényleg nem írnak??? "a réstől jobbra indult rohamra. Itt a 19. és 34. honvédzászlóaljak rohamoztak. Az ellenséges tüzérség és gyalogság hatókörén belül infernális jelenetek játszódtak le." "Nem volt könnyű dolguk a III. hadtest katonáinak sem.(...) 30 katona esett el, mire sikerült feljutni a kapura, s aztán bejutni a Várba. A létrákról lehullókat gyakran alább álló bajtársaik szuronya nyársalta fel."

""Ja, gyakorlatilag egy belső várat kellett volna építenie körkörösen, mindezt abban a 3 napban amíg kiderült, hogy képesek leszünk rést lőni..."

Na most vagy tévedésben, erre írtam, hogy erre HÓNAPJAI lettek volna, hiszen nem bízhatott egyetlen várfalban." Milyen hónapjai??? Nem azzal kezdted a választ, hogy miért írtam a 3 hetet? 3 hete még úgy nézett ki, hogy a szbh-t leverték, minek építettek volna várat akkor??? De az is kiderül a cikkből, hogy csak április 19. után döntenek úgy, hogy elvonulnak a császáriak Buda alól, majd Jelasity úgy, hogy azért rak bele annyi védőt, hogy kitarthassanak, az a "hónapok" tehát 1 hét... Már ha egyaltalán gondolnak arra, hogy a magyar fősereg visszafordul ostromra...

"Abban a három napban, amit az előbb öt napnak írtál az első lövéstől a rés megnyílásáig, majd onnatól kezdve még kettőt a tényleges rohamig, az szerintem hét nap." Ez meg valami matematikai fejtörő? 3+2=7 ?

Megint nem megy a magyar nyelv? Ezt írtam: "5 nap mire támadható rést lőnek" A rés 3 nap alatt megvolt, de támadható állapotban 5 nap múlva kerül, nincs semmilyen még 2 nap plusz amiből 7 lesz...

"Hentzinek tudnia kellett már a lövegek hangjából, annak erejéből, hogy a rés már csak idő kérdése, innentől az, hogy nem törődött azzal, hogy számottevően védje abból az irányból a várat, az szakmai hiba" Ehhez meg már lassan borogatás kell: ""Május 18-án megpróbálta eltorlaszoltatni a rést, de az éjszakai felhőszakadás elvitte az egész torlaszt." "Hentzi május 19-én a réstörő üteg ellen egy leszerelő üteget állíttatott fel a Fehérvári-rondellán, s sikerült is egy 18 és egy 24 fontos löveget ideiglenesen elnémítania, de a rés egyre tágult. Ezen az éjjelen ismét kísérletet tett a rés eltorlaszoltatására, de az erős magyar puska- és ágyútűzben a cs. kir. utászok nem tudtak komoly munkát végezni." "Május 20-án Hentzi ismét megpróbálta eltorlaszoltatni a rést, s a munkák során Pollini mérnökkari századost egy 24 fontos ágyúgolyó megölte. Helyébe Gorini százados lépett, s az ő vezetésével egy 1,7 méter vastagságú rögtönzött mellvédet építettek a 18 méter széles rés tetején; magát a rést az I. rondella hat lövege tűz alatt tarthatta."

Biztos ez is külföldiül írták, azért nem érthető... Vagy a számottevő lépés betonbunkerekk építése lett volna. AT a császári hds. egyik legjobb utászmérnökénél jobban tudja, hogyan és hova kellett volna erődítenie, no comment... :)

"Azzal pedig, hogy amikor már javában özönlenek be a katonák, akkor próbál meg "hősként" nekik támadni, azzal az én szememben pontosan nullára írta le magát, " Ismételten közlöm veled, hogy pontosan a korabeli harceljárásoknak megfelelően járt el, 1/3 védő védte a vonalat-falat, 1/3 szétszórva ezek tartaléka, 1/3 főtartalék, akiket tilos a falakhoz vezényelni, őket a betörő ellenség elleni összevont ellentámadásra kellett vezetni. Pontosan így járt el Hentzi is...

De most már tényleg elég volt, nem fogom a magyar szakcikkeket magyarra fordítani neked, aztán még értelmezni is, majd megint mert elsőre-másodszorra-sokadszorra sem érted meg, még a legendás türelmemnek is van határa :))