Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: Kritizálta a nácikat, Hitler kivégeztette

Előzmény: #643604

Most indulatból válaszolsz, pedig felesleges, mert még egyszer leírnám, nehogy átugorjad, én ezen állításodat vitattam: "Rés=vár eleste, ez ősi törvény" mert ez nem igaz és erre hoztam az ókortól a középkorig ellenpéldákat. Ugyanakkor éppen azt írtam, hogy azt el tudom fogadni, hogy nem tudsz olyan példáról, amikor ez a XVIII-XIX. században ne lett volna igaz, de attól még pont nem ősi törvény lesz ebből, hanem újkori :)

A többit ennek a fényében inkább nem válaszolom meg, mert nem érted, hogy mely állításodat kívántam megcáfolni, ennek okán folyamatosan kevered, hogy az "ősi törvény" alá nem tartozó példákból semmi sem következik Buda ostromára nézve.

"És ezt neki ki mondta meg, mikor Bécsben is a magyar támadás folytatásától tartottak???"

Az előbb azt írtad, hogy három hete még úgy gondolták, hogy nyertek. Nem értem. (Tényleg, no offense)

"Ezzel szemben: érkezés máj.4., lövegek rendelése máj.5. ugyanezen nap idul az állások előkészítése, lövegek érkezése máj.8., lövegállások készen május 14., bevontatás és első lövések máj.16."

Szerintem itt most nézőpontbeli különbség van közöttünk. Te beleszámolod a a vár elestébe azt az időt, amit a felvonulással kellett tölteni, én viszont arról érkeztem, hogy de facto a vár mindösszesen május 16-21 között tudott ellenállni, azaz potom öt nap alatt elesett. Én erre írtam, hogy az erődítés igazából semmit sem ért, hiszen az erőd nem tudott még egy hétig sem kitartani. Ha hozzászámoljuk azt is a vár védelmi idejéhez, hogy mit kell kiépíteni az ostromágyúk érdekében, akkor persze nézhetjük úgy is, hogy figyelembevesszük ezt az időszakot is, de ehhez igazából még felesleges a teljes sereg felvonulása, ehhez jóval kevesebb alakulat elegendő lett volna, vagyis nem volt szükséges a rengeteg katona Buda alatt állomásoztatására. Arra éppen azért volt szükség, mert Görgei azt hitte, hogy menetből beveheti a várat.

Ezzel szemben ha tudja, hogy azt megerősítik, akkor nyilván nem vonul fel teljesen feleslegesen parádézni, hanem előörsöket küld, felderítőket, amelyek sacc/kb 99%-ban odamehettek volna a cölöperődhöz és simán felgyújthatták volna - ugye tudjuk, hogy a Lánchíd nem volt lezárva, azon szabadon lehetett haladni, átküld rajta egy társzekeret gyújtóssal és lőszerrel és viszlát cölöperőd, hasonlóképpen simán felmérhette volna a szükséges létrahosszakat, támadási irányokat, sőt valószínűleg simán be is gyalogolhattak volna a várba, hiszen az lakóterület volt, nem katonai építmény.

"Nem mellesleg a vége az lett, hogy vagy tucatnyi helyen szinte minden irányból jutottunk be a várba, csak a résnél 10 ezren..."

Így van, nem véletlenül írtam, hogy mi volt a döntő pont, de ebben pont nem volt vita közöttünk, a rés megnyitása után, belső védelem nélkül persze, hogy összeomlik a védősereg, viszont pont erre írtam, hogy Hentzi kirohanása a hülyeség mintapéldája volt. Nekem erősen úgy tűnik, hogy a több irányból támadás bár szükségszerű volt, de a vár tartható lett volna (nem írnak arról, hogy sikerült mindenhol behatolni, avagy hogy voltak arrafelé komoly harcok), számomra úgy tűnik, hogy a résen keresztül való behatolás volt a lényeges, a többi pedig magától is ment, miután a résen át elkezdtek beözönleni a magyarok.

"Ja, gyakorlatilag egy belső várat kellett volna építenie körkörösen, mindezt abban a 3 napban amíg kiderült, hogy képesek leszünk rést lőni..."

Na most vagy tévedésben, erre írtam, hogy erre HÓNAPJAI lettek volna, hiszen nem bízhatott egyetlen várfalban. Abban a három napban, amit az előbb öt napnak írtál az első lövéstől a rés megnyílásáig, majd onnatól kezdve még kettőt a tényleges rohamig, az szerintem hét nap. Hét nap alatt pedig príma másodlagos védelmi vonalat lehet építeni a házak vonalában, minden különösebb nehézség nélkül még akkor is, ha korábban azt nem tette meg.

Hentzinek tudnia kellett már a lövegek hangjából, annak erejéből, hogy a rés már csak idő kérdése, innentől az, hogy nem törődött azzal, hogy számottevően védje abból az irányból a várat, az szakmai hiba. Erre írtam, nem gondolhatta komolyan, hogy majd egy csapat védővel az élén komoly ellenállást fejthet ki a beözönlő honvédekkel szemben...

"Végigmehetnénk az összes agyrémszintű felvetésen, de most már tényleg elég volt, a kövekező témák tabuk még a fórumon: Miért nem ástunk lövészárkot Muhinál, miért nem a Villányi-hegyen védekeztünk Mohács helyett... :))"

What ifeket tényleg nem akarok játszani, de szerintem most felhergelted magad egy tévedéseden. Én annyit állítottam, hogy az, hogy Hentzi egyáltalán erődítéssé tette a várat, az nem kis dolog, de egyebekben totálisan hülye volt annak a megvédéséhez, illetve ahhoz, hogy egy ostrom esetében mi a teendő. Azzal pedig, hogy amikor már javában özönlenek be a katonák, akkor próbál meg "hősként" nekik támadni, azzal az én szememben pontosan nullára írta le magát, vagy ha nagyon akarod, azt tudnám mondani, hogy mivel tudta, hogy felkötik, ezért inkább eljátszotta a "hősi halált", hogy mártírként pusztuljon el és ne köztörvényes bűnözőként akasszák fel.

De ennek köze nincs a védekezéshez, ez egyszerűen az önzését és az ostobaságát mutatja.