Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nem is tudom, nem is tudom ... olyan szépen szólnak.

prospero Előzmény: #643352

Még ha így is van... a pozíciók teljesen asszimmetrikusak... a bank pontosan tudta mit csinál... mondhatnám hogy közgazdaságilag kalkulálnia kellett a cikkben leírt akár hatszoros nominális törlesztőrészlet igen nagy valószínűség szerinti növekedési mértékével, az adóst pedig elfelejtették erről tájékoztatni... és ez így csalás...mert a tájékoztatás nem volt teljeskörű... mert ha aláíratnak minden szerződővel egy nyilatkozatot, hogy az alacsony kamatért cserébe vállalja, hogy bármikor "egyensúlyi" árfolyamra visszatérhet a forint és ez akár hatszoros nominális törlesztőrészlet növekedést is okozhat a futamidő ideje alatt és ez igen nagy valószínűséggel fog bekövetkezni... akkor aláírnám: mindenki tisztában volt azzal, hogy mit vállal... akkor azt mondanám, hogy a bank bankként viselkedett... de így csak azt tudom mondani, hogy legalja uzsorás módjára viselkedett az emberekkel...

De ez csak az egyik érdekes vetülete a dolognak... ott van az a szabály, hogy az ingatlan hitelfedezeti értékének 60%-80%-ig hiteleztek a bankok... meggyőződésem, hogy aki deviza alapú hitel szerződést írt alá, fogalma sem volt arról, hogy ez azt is jelentheti, hogy egy kedvezőtlen árfolyamszcenárió esetén jön a telefon a banktól, hogy toljon be x millió forint pótfedezetet, mert a hitelezett ingatlan értéke már nem nyújt elég fedezetet a hitelhez...Ezt nekünk pl. nem ecsetelte különösebben a bank, hogy egy kedvezőtlen szcenárió esetén emiatt a szabály miatt akár pótfedezet bevonására is szükség lehet....szó nem volt róla... de ismerősök jártak így és bukták is a lakást és az önerőt, mert nem tudtak egyik napról a másikra több millió forintot előteremteni...

Vagy ott volt az a gyakorlat, hogy ahol a megnövekedett árfolyam, és a banknál lévő jövedelemigazolásod alapján törlesztőrészleted meghaladta a jövedelmed 30%-át, akkor egyszerűen kockázatos adósnak minősítettek és kockázataik fedezetére felemelték a kamatot és ezzel a törlesztőrészletet, még akkor is ha egyébként a törlesztéssel addig nem volt semmi baj... persze mindezt a bank kockázatkezelési gyakorlatának szigorítására hivatkozva...szintén ismerősökkel történt...

Szóval nekem az a véleményem, hogy ahol a bank így viselkedik az ügyfeleivel, ott minden eszköz megengedett a bankkal szemben...még az is, hogy azt mondja a kormány: hogy végtörlesztés lesz 180 Ft-os árfolyamon 2011-ben pl. ... vagy 2013-ban, és örüljenek ha a tőkét visszakapják némi haszonnal...