Re: prosperonak
Előzmény: #643233"Ha én most összeszámolnám, mennyi új adó lett kitalálva, simán be tudnám neked bizonyítani, most több adót fizetek, mint 5 éve."
Nem kérdés. Csakhogy ne felejtsed el, hogy az öt évvel ezelőtti költségvetés súlyosan veszteséges volt, azaz az állam nem szedte be a minimálisan szükséges adómennyiséget sem. Vagyis nem arról van szó, hogy akkor jobban gazdálkodott az állam, hanem arról, hogy részben a lakosság eladósításával, részben az ország eladósításával, részben privatizációval tömködte be a hiányokat a költségvetésben.
HA AKKORIBAN 3% lett volna a tényleges hiány és csak azt az adómennyiséget szétosztod, akkor máris egészen más számokat kapsz.
Ezért írtam azt, hogy MOST nem lenne járható az akkori adópolitika, mert azt nem lehetne megcsinálni, mert sem az adósságszint, sem a hiányszint nem nőhetne, hiszen annak a határán vagyunk. Innentől teljesen egyértelmű, hogy ENNYI adót be kell szedni, tehát teljesen mindegy, hogy minek nevezzük, milyen formában szedik be, be kell szedni.
"Ilyennek gondolom a biztosítási adót, a súlyadót, meg még egy csomó mást. Nem kell hogy legyen autóm, nem kell hogy legyen telefonom, és még sorolhatnám. Ez igaz, csak az nem emberi élet."
Számoljad egyszer ki, hogy valójában mennyivel több adót fizetsz. Meg fogsz lepődni, ha a rá eső államadóság növekedéssel korrigálod az összeget, mert meglepő módon azt fogod találni, hogy most fizetsz kevesebb adót.
"Egyszer vedd fel a tárgyilagos szemüvegedet, adj össze minden ilyen plusz adót egy átlagemberre vetítve (nem mindenki tud citigold ógyfél lenni)"
Miért, én nem élek itt? Nem engem érint jobban a tranzakciós adó (ami Goldosnak is van), nem engem érint jobban a súlyadó és a biztosítási adó? :) Ricsi, pont rosszul gondolod, engem SOKKAL jobban érintenek ezek, mint az átlagembereket. Oszt mégsem sírok, mert MOST TUDOM, hogy ez az adóterhelés már lényegesen nem fog megnőni, egyebekben pedig már korábban is írtam, hogy a 3%-ot MUSZÁJ megcsinálni.
"vegyél mondjuk évi 2 millás bttó jövedelmet. Legyen autó, telefon, bankszámla, meg minden olyan, ami kell az élethez. Megtakarítás nem lesz, tehát költsd el a pénzt. Korrekt fogyasztói kosarat számolj, benzinnel, cigivel, sörrel, szóval ne sarkíts. Meg fogsz lepődni..."
Nem fogok meglepődni, de például nem vagyok hajlandó cigerettával számolni.
Egyébként csak a nagyságrend érzékeltetése végett, nekem évekre visszamenőleg meg van az, hogy mennyibe került az életmódom, és teljességgel meglepő módon egyáltalán nem változik ez az érték. Az adó persze emelkedett, tehát többet kell dolgozni, de ez van - de az élet nem drágult meg, ugyanis kihagyod a képletből a rezsicsökkentést, kihagyod az egyéb területeken megvalósult csökkenéseket és pélául az adóból leírható kedvezményeket.
Miért lenne szükségszerű a növekedés, ha MINDENT figyelembeveszel, mondjuk az ingatlanok árát, vagy a bérleti díjakat is? Már írtam többször, aki MOST vásárol ingatlant és nem öt éve, az olyan mértékben előnyben van azzal szemben aki ezt öt évvel ezelőtt tette meg, hogy az hihetetlen. De vegyük csak a bérleti díjakat, azok is lecsökkentek, méghozzá többnyire jelentősen. Ezeket miért nem számolod hozzá a megélhetéshez?
"Bázisár legyen 2008, az 5 év, pont a másik kormány félideje."
Én már terítettem, nekem összességében nem nöttek meg a kiadásaim, egyebekben annak ellenére, hogy időközben számottevő infláció is volt. Az adófizeteésem ezzel szemben jelentősen megnőtt, de ez az alkalmazottakat soha nem érdekelte, így ez most és itt teljességgel irreleváns a számításhoz.
Akkor lássuk a te esetedet, de tényleg mindent figyelembevéve!