Re: Kritizálta a nácikat, Hitler kivégeztette
Előzmény: #642711"így gondolhattuk mi is amikor készületlenül mentünk alá"
Node erre mondtam én azt, hogy ez így és ebben a formában nem veszi figyelembe a tényeket. Először is Budapest akkoriban mág nem is létezett, Buda és Pest valamint Óbuda is a magyarok városa volt, vagyis három városból három a magyarok kezén volt, kizárólag EGY labanc helyőrség tartott ki.
Most eltekintve attól, hogy ettől már önmagában fővárosnak lehetett volna deklarálni Pestet is, maradjunk abban, hogy egyetlen labanc sem hihetette, gondolhatta azt, hogy az erődítési munkálatokról a magyarok nem tudnak. Ez olyan elképesztő elképzelés ha jobban belegondolsz, ami teljességgel kizárható, hiszen nap mint nap nézte végig mind Pest, mind Tabán, mind Krisztinaváros, mind a Viziváros teljes lakossága az erődítést, arról már nem is beszélve, hogy nyilván számtalan magyar segédkezett ebben pusztán a munkalehetőség okán, ideológiától teljességgel függetlenül.
Ebből pedig az következik, hogy Hentzi egyszerűen nem is számíthatott arra, nem is juthatott eszébe az, hogy a magyarok ostromágyú nélkül vonulnak fel! Ebben az esetben viszont azzal kellett volna tisztában lennie, hogy Buda vára jellegénél és elhelyezkedésénél fogva kényelmesen belőhető ostromágyúval, tehát a legfontosabb feladata nagy távolságra hordó lövegek telepítése lett volna, egyszerűen azért, mert az ostromlók ágyúit csak ezzel hallgathatta volna el. Mindebből az következik, hogy valójában a védekezés alapvető eszköze nem állt a rendelkezésére - nem tudta az ostromágyúkat kiiktatni. Ebből pedig pont az következik, hogy a KÜLSŐ várfalak esetében esélye sem volt a vár megtartására, legfeljebb napokig tarthatott ki - amiért viszont értelmetlen az egész erődítési procedúra.
Ezt nehéz nem szakmai hibának nevezni. Én ezért is nevezem annak.
"Hentzi meg annyit tett hozzá, hogy hevenyészett javításokkal és makacs kitartással mégis elhúzta 3 hétig."
Bocsáss meg, ha azt mondom: Ez egyszerűen nem igaz ebben a formában, ugyanis a tényleges ostromot az ostromágyúk beérkezésétől kell számolni, hiszen mindaddig nem volt semmiféle ostrom, semmiféle támadás, ennyi erővel a korábbi gyülekezési helyen is táborozhatott volna a honvédség.
És mint írtam, újólag visszautalok arra, hogy egyszerűen NEM számíthatott arra, hogy nem hoz ostromágyút a felvonuló magyar sereg. Ekkora hülyeségre, ekkora belső széthúzásra egyszerűen nem építhetett!!
Tehát valójában, ha Görgei tud erről az erődítésről, akkor magához veszi az ostromágyúkat, szépen felvonul, rést üt és beveszi az erődöt, ez pedig a legjobb indulattal is egyetlen hét lett volna. Minden más nem Hentzi okosságából, hanem kossuth aljasságából, valamint a magyar hadvezetés széthúzásából fakadt.
Nézd úgy, ahogy én nézem egy pillanatra: Görgei megtudja, hogy erődít Hentzi, megrendeli az ostromágyúkat, azzal vonul fel, és INNEN számolódik a küzdelem. Pontosan egy hét lett volna az egész. És ezt Hentzinek, mint képzett és szakképzett védőnek tudnia kellett, mégsem vett erről tudomást sem.
"Mi az hogy egy fallal a világtörténelemben senki nem gondolhatott komoly védekezére? Már megint kevered a korokat. Szigetvárnak, vagy épp Egernek sem volt több..."
Ezt most direkt csinálod? Hiszen még be is linkeltem Eger várának a térképét a több fallal, most hozzam elő a kisebb várakat is? Még Szigetvárnak is van alsó és felső várra osztott része, korábban a Budai várnak is volt külső városfala (bár ez el szokott felejtődni), vagyis magának a várOSnak is volt és magának a várNAK is volt fala.
"Azt meg már többször mondtam, nincs példa a korból, hogy bármely betörést sikerült volna már a várban elhárítani, az game over volt a védőknek..."
Bocsáss meg, de ezt most direkt csinálod: Eger vára esetében javában és többször is betörtek, oszt mégsem volt game over a védőknek. Itt mindig figyelembe kell ugyanis venni a védők/támadók arányát, és amennyiben kellő számú védő van és nem tud az ellenség felvonulni, szó szerint "beözönleni", akkor meg is lehet őket állítani.
Abban sincs közöttünk vita, hogy egy vár elfoglalása csak idő kérdése, de az idő általában kulcskérdés, mert a hosszú idő mindig a védők kezére játszik önbizalom tekintetében, a támadók esetében azonban igen csak demoralizáló, lásd szintén az említett Egervár ostromát, ahol már a janicsárok sem voltak hajlandóak támadni, azaz annak ellenére, hogy idő még lett volna az ostrom befejezésére, a vár olyan volt, mint egy romhalmaz, mégis inkább az elvonulás mellett döntöttek.
"Ez kész :)) Ledobálják a falakról-bástyákról valaki elkapja és már rohan is vele az adott utcába, ahol pont ott a támadó :))"
Szerintem valamit nagyon félreértettél. Én úgy értettem, hogy a BUDAI VÁRON BELÜL, azaz a házak vonalában lehetett volna második védelmi vonalat építeni, méghozzá minden nehézség nélkül. Eszem ágában nincs arról értekezni, hogy a Tabánban, Krisztinavárosban, vagy Vizivárosban építsen ilyen formában védelmet Hentzi, de ha a házak falait összeköti, betömi, akkor a magyar honvédség az ostrom során kénytelen lett volna rommá lőni a Budai vár BELSEJÉT és a romokon keresztül haladva igen kényelmesen mészárolhatták volna le őket a védők.
"Közben talán elkerülte a figyelmedet, de nem csak a résnél támadtak, másztak ostromlétrákon is, azokat a részeket mi védte volna, honnan tudják előre az irányt stb."
Ha most jobban megnézem a leírásokat, azért a támadás eléggé egy irányból érkezett, erre írtam, hogy az a támadási irány pedig onnantól kezdve tudható volt, ahogy a rést elkezdték meglőni. Ettől kezdve belül falat kellett volna építeni, mert az igen jelentős előnyhöz juttatta volna a védőket. Ezért is írom, hogy azt nem veszed észre, hogy Buda vára jelentősen különbözött a végváraktól, amikben a falakon belül gyakorlatilag "nem volt semmi", Buda vára akkoriban valójában Buda városának fala volt, amelyen belül nem volt erődítés, viszont volt egy egész város a kor méreteit figyelembevéve. Ennek megfelelően önmagában az, hogy oda bejut az ellenség, az nem lehet "győzelem", hiszen nem nyilt téren mészárolhatja le kényelmesen a védőket, hanem lehet benn az épületekből erődítést csinálni, méghozzá könnyedén. Ez pedig elmaradt, ez pedig hiba.
"Most már csak egy ágyú van 20-30 helyett, annyi valóban elfér, de nézd meg mondjuk Szolnoknál, mit ért a városi harcban a módszer..."
Sajnos nem ismerem Szolnok ostromának a történetét, ha küldesz cikket, elolvasom.
"Dehogynem volt startégiai értelme, de ezt is túlbeszéltük, ha ott marad leköt jó 10k honvédet az ostrom"
Erre írtam, hogy egy képzett tisztnek pontosan tudnia kellett azt, hogy az ostromágyúk első lövésétől számítva maximum három napja van, azok beásása legfeljebb egy hét, tehát ha ezt nem tudja megakadályozni, akkor a várnak maximum 10 napja van. Pontosan így is történt, és pontosan ebből következik, hogy valójában a honvédség egyáltalán nem volt lekötve a labancok miatt, a honvédséget kizárólag a magyar hülyeség kötötte le. Ezzel viszont a védők nem számolhattak, 10 nap kiesés pedig semmiben sem akadályozhat egyetlen hadsereget sem.
És pont erre írtam - és amiben egyet is értettünk - tényleg semmiben nem akadályozta a honvédséget, semmiben sem tartotta fel, ez viszont pont nem írható a számlájára, hiszen ezt meg ő nem hihette.
"emellett megszereztük a hadianyagot, biztosítottuk a közlekedést, kikapcsoltunk 5k császári katonát..."
Ez ok, de ugye észrevetted, hogy egyszerre írod az "értelemhez" a mi hadizsákmányunkat és az ő időhozását :)
"Ezek mind komoly eredmények, pár hét így-is úgy is elment volna a rendezéssel, így legalább ennyi haszna volt."
Szerintem azon túl vagyunk már, hogy el lehetett foglalni Buda várát, mert ennek legalább volt értelme más elképzelés meg úgysem volt, most tulajdonképpen csak Hentzi képességeiről értekeztem, illetve arról beszélgetünk, hogy mennyire volt reális Hentzi elképzelése arról, hogy Buda várát az általa elképzelt módon meg lehetett volna-e védeni.