Re: 300 000 Suzuki önerőre
prospero Előzmény: #633820"Tényleg nem érted? :) Nem az lényeg, hogy minden nőstény kettőt szüljön, hanem az, hogy SOKAN legyenek, akik SOKKAL TÖBB gyereket vállalnak - és nem kátrányos helyzetűek. Vannak azért nagy családok bőségesen az országban, furcsa, hogy ez nem jut az eszedbe."
De én értem, le is írtam, hogy a magyar nőknek össze kell kapni magukat, ahhoz, hogy meglegyen a kettes születésszám, 3-4-5 gyereket kell vállalni, ellensúlyozandó a gyermektelen és egygyermekes termékeny háztartások 70%-os arányát. Csak Te vedd észre, nemhogy a kettőt, de az elsőt sem vállalják az emberek. Ezek után tényleg arra vagyok kíváncsi, hogy hogy veszed rá a nőket arra, hogy vállaljanak kettőnél több gyereket, ha már az egy is nehézkesen megy - miközben a világ egyre kiszámíthatatlanabb a nők számára: nemcsak gazdaságilag, főleg a válások és házasságkötések számát tekintve is! Szóval mitől lenne kiszámíthatóbb a világ, ha az apa, vagy éppen az anya - akire támaszkodni lehetne az lelép és ezt a társadalom nemhogy elfogadja, de dicsőiti, mint az önmegvalósítás útját...!!! Sőt a házasság, a gyerekvállalás már önmagában akadályoz az önmegvalósításban a propaganda szerint! Szóval abszolut ellenszélben kell a gyermekvállalásra buzdítani. (És most csak a devizahitelezés jut erről eszembe, hogy mennyire hatékony volt, amikor néhány szagértő figyelmeztetett a devizahitelezés problémáira a média propaganda ellenében)
"Mert azért azt lássuk be, hogy sokkal valószínűbb az, hogy az egyke mellé egy pár behúzza a másodikat is, mint az, hogy ezért valaki szül egy gyereket - és nem kátrányos. Csak gondolkozz el ezen. " Hát ez nem annyira egyértelmű abból a 2011-es népszámlálási adatokból, amit lehoztam ide Neked. Nem húzzák be a másodikat. Örülnek ha egy marad.
"aztán 30 év fölött bevállalják az elsőt és nincs ideje megszületni a másodiknak...."
"Bocsi, de miért nincs 30 év fölött idő a másodikra? :o Ez nekem új. " Igazad van. 35 volt a vízválasztó a statisztika szerint. Az alatt csökkent a születésszám 18-tól-35-ig, felette pedig nőtt 35-től 40-ig.
Vissza a népességszám alakulásához. Azért nem érzed az exponencialitást a magyar népességszámban, mivel a magyar születésszám alig távolodott el a fenntartást biztosító kettes értéktől. 1946-ban 9,042 millió volt a népesség, a reprodukciós ráta, pedig nem érte el 3-at, 2,38 volt, egy háború után! A Ratkó gyerekek sem érték el a 3-as számot. 1954-ben 2,97 volt a termékenységi ráta csúcsa! 1960-ban a lakosságszám fenntartását biztosító 2-es szám alá csökkent a termékenység. 1974-ig a +-kettes szám körül ingadozott, majd 1974-1979 között ismét kettő fölé emelkedett, csúcsértéke 2,38 volt ezen időszak alatt. Azóta folyamatosan csökken, 1990-ig 1,8 körül alakult, majd jött a Bokros csomag, akkor lement 1,4-re, majd 1,3-ra, 2011-ben pedig elérte a történelmi minimumát 1,24-et!!! Halálozás ezen közben kb. ugyanúgy alakult arányait tekintve.
Tehát az exponencialitás látványosságát a növekedésben azért nem látod, mert alig távolodtunk el a fenntarthatóság 2-es értéktől, amikor nagyobb volt a születési arányszám, mint 2! Még a Ratkó korszakban ! sem érte el az átlagos gyerekszám a 3-at, bár nagyon megközelítette! Tehát értelmetlen arról vitatkozni, hogy a Ratkó korszak egy hamisítás, mert azért átlagos 3 gyerek vállalása még nem fenntarthatatlan... tudom, hogy számodra nem problematikus a kettőnél kisebb születésszám, hogy elérjünk a piréziek szintjére, de ebben nem tudok egyetérteni Veled...
Viszont már évek óta jelentősen eltávolodtunk a 2-es értéktől negatív irányba, ami a kettes generációk kiesése után, látványos népességszám csökkenést fog eredményezni, tekintve, hogy 190 ezer gyerek helyett születik 70-90 ezer. A halálozások száma pedig mondjuk évi 130 ezer lesz. Még a Ratkó korszakban ! sem érte el az átlagos gyerekszám a 3-at, bár nagyon megközelítette! Tehát értelmetlen arról vitatkozni, hogy a Ratkó korszakban születettek kikerülése egy hamisítás megszüntetése, mert azért átlagos 3 gyerek vállalása még nem fenntarthatatlan...és ahogy a népességszám alakulásából látszik eleinte nem okoz drámai visszaesést, amíg a "nagy" generációk életben vannak... tudom, hogy számodra nem problematikus a kettőnél kisebb születésszám, de ebben nem tudok egyetérteni Veled...
"hiszen a 90 vs 70 sok minden csak nem drámai csökkenés" De nem egymáshoz kell viszonyítani, hanem a termékeny pupulációhoz a születések számát. És egy 150-190 ezres éves populáció volt képes 90-70 ezer gyereket vállalni! És ez bizony drámai! Már az 1,4-es arány is drámai csökkenés, de ez! ez döbbenetes!
A másik felvetésed, hogy az időskorúak élete meghosszabodik, tehát azzal, hogy 20 évvel mondjuk tovább élünk tehát a férfiak 90 éves korig, a nők pedig 98 éves korig és ezért ez olyan mintha egy generáció kiesést pótolna továbbá még 70 évesen is dolgozni fogunk - elképzelhető, de nem valószínű: megmondom miért. 4 millió 65 év feletti lesz 60 év múlva 1,8 millió munkahelyre teljes foglalkoztatottságot feltételezve (minden megszületett gyerek dolgozni fog) (most van 1,6 millió 65 év feletti 3,8 millió munkahelyre, 5,6 millió 20-60 éves korúra vetítve). Az időskori élettartam fenntartása illetve növelése pedig horribilis összegeket emésztene fel, amit egy harmadakkora aktív populáció nem lesz képes kitermelni... a nyugdíjakat sem, az egészségügyi ellátás költségeit pedig pláne nem...tehát még az az abszurd helyzet is előfordulhat, hogy technikai vívmányok ide vagy oda, orvostudomány fejlődése ide vagy oda, a születéskor várható élettartam csökkenni fog a termékenységi ráta mostani drámai csökkenése miatt!!!
A harmadik pedig, hogy ahogy írtam a munkahelyek meg fognak szünni, mert 1,8 millió aktív nem fog tudni betölteni 3,8 millió álláshelyet:
ksh gyönyörű megfogalmazása szerint: . "Az aktív korúak számának csökkenése egyben szűkülő munkaerő-potenciált és gyengébb eltartóképességet is jelent."
amire a másik felvetésed az időskorúak munkába állítása mellett az volt, hogy majd jön a bérmunkás... hát éppen ezt lenne jó elkerülni a születésszám 2-re emelésével. Németeknek sem jött be, pedig ott egy kicsit nagyobb a jólét. Nem tudnak mit kezdeni a multikultival...az integrációja a bérmunkásoknak **** sokba kerül... többe, mint a 10 milliárd, amit az első gyerek vállalásának támogatására osztana a kormány - még csak nem is a tervek szerint, hanem egy szivárogtatás szerint!
De a lényeg: kell a kettő gyerek... és iszonyú szembeszélben **** nehéz rávenni az embereket arra, hogy gyereket vállaljanak...