Re: nincs cím
Scipio Előzmény: #630316Kréta és az angliai csata között kb. fél év telt el, mit és hol tanultak addig?:) Hajóelsüllyesztéshez egyébként sem kell torpedó, sőt arányaiban elenyésző a torpedókkal elsülyesztett hajók száma a bombával elsülyesztettekhez képest. "A Stukákat meg visszavonták az angliai csatából, mert olyan nagy veszteségeket szenvedtek." Igen ezzel kezdük, légifölény kellett a csatorna felett, hogy a német bombázók zavartalanul elintézhessék a partraszállást akadályozni akaró brit hajókat. Amíg nincs el sem indulnak, ha meg van, akkor a Stukák újra bevethetőek.
Értem én, hogy a Sandhursti profik a II.vh összes tapasztalatával felvértezve kihozták győzelemre az angolokat, de én meg elég jól ismerem a hadvezetési-hadviselési "sikereiket" és "felkészültségüket" 1940-41-ből, ami éppen erősen kétségessé teszi ezt. Arról nem beszélve, hogy ahogy írtad, alapfeltétel volt, hogy a flottájuk megsemmisíti a német ellátó konvojokat, miközben ugye a németek el sem indultak volna addig - mint már sokszor tisztáztuk - míg nem uralják a csatornát. Ezzel az erővel az NSZK-ban is csinálhattak volna egy hadijátékot, hogy mi lett volna, ha az első normanndiai hullám után a német légirő és u-boot-ok szétverik az ellátó konvojokat. Csak éppen azért vártak 1944-ig a szövik, hogy ezt kizárják és ezért próbálták a németek kivívni a légifölényt.
Számbeli túlerő ugyan előfordult, de összességében a németek nem voltak túlerőben Anglia felett, sőt. Összgépben értelmetlen számolni, mert az kb. olyan mintha azt mondanánk, hogy 20 pásztor és 200 birka túlerőben volt a 40 farkassal szemben. Ráadásul a nyáj és pásztorok "vakon" közeledtek, csoportokra szakadva, míg a farkasok messzíről látva falkában rontottak rájuk és szedték szét egyenként őket. Ehhez jött még az is, hogy a pásztoroknak idő előtt lejárt a munkaidejük így hazamentek, a birkák innentől magukra is maradtak :)
Egyébként valamennyi következtetéseddel egyetértek, annyi pontosítással, hogy az angol légierő - flottáról nem is beszélve - mindvégig képes volt a feladatát - a szigetország védelmét - ellátni, egyébre azonban 1940-41 elején nem volt alkalmas.