Re: nincs cím
Scipio Előzmény: #630050Összességében egyetértek, bár az első felébe 1-2 "érdekesség" becsúszott:
"Szerintem meglepőt fogok mondani, de ez alatt valójában jóval kevesebb harci tapasztalatot szereztek, mint a nem is olyan régen polgárháborút vívott Vörös hadsereg" Meglepően nagy hülyeség :) A polgárháború 20 éve volt, a résztvevői már jórészt nagypapaként-póttartalékosként éldegéltek, az 1941-ben behívott korosztályokban már szinte kizárt, hogy lettek volna veteránok. Arról nem is beszélve, hogy a polgárháború igazi XIX. századi lovas-gyalogos ill. portyázó-partizán hadviselést hozott, légierő alig, hk-k ill. gépesített alakulatok egyaltalán nem játszottak szerepet, ez aztán nem készíthette fel a szovjeteket a gépesített villámháborús hadviselésre... A tisztikarból a csapattisztek szintén nem szagoltak még puskaport, feljebb meg ugye a tisztogatás hagyott nagy űrt.
"egyáltalán nem volt a németeknek sem akkora harci tapasztalata, mint amekkorára fel szokták fújni - hiszen valójában pár hét harci tapasztalat volt és az a pár hét sem volt komoly, valódi komoly ellenállással valójában soha nem szembesültek, városokat soha nem ostromoltak meg, komoly védelmi vonalakat soha nem törtek át."
Még ha nem írtam volna pár hsz-el ezelőtt: "De a fr. hadjárat csak bő egy hónap volt, így nézve csak július és aug. hónap volt véresebb keleten, mint francia hadjárat." Azaz 1941-ben csak két olyan hónap volt a SZU fronton, amely nagyobb veszteséget produkált, mint fr hadjárat bő egy hónapja. Sőt a lengyel hadjárat kevesebb min egy hónap alatt produkálta a moszkvai csata végjátékának nov-dec-i havi veszteségeit. Nem is értem honnan szeded a nem volt komoly harc ötletet. A komoly ostromokat és vonaláttöréseket meg még felsoroni is hosszú lenne. Az tény, hogy nyilván nem mind a bő 3 milla német szerzett komoly tapasztalatot, de mivel mindhárom hadjáratot ugyanazok a páncélos-gépesített ill. melléjük rendelt gyalogosho-k harcolták végig az élvonalban, ők már hatalmas tapasztalatra tettek szert a Blitzkriegben, szemben a szovjetek 0-jával, mert ők a finn fronton meg végképp nem gyűjtöttek ilyet.
A többivel egyetértek, bár ezt nem értem: "egyik legfőbb szempont éppen az volt, hogy nagyon kevés számú techikai eszközzel oldották meg a szovjetek a feladatokat, amiből viszont külön-külön is de facto korlátlan mennyiség állt a rendelkezésükre, ahogy a hozzá tartozó személyzetből is" Épp hogy hatalmas eszközösszpontosításokra törekedtek minden hadműveletük előtt, ez 1944-45-re már egészen extrém formákat öltött.
Az Urál volt a végső cél, mert hiába van Vlagyivosztokig sok ezer km, mégis mi van ott? SZU olajtermelés 90%-a Kaukázusban, ipar, élelem, ásványok 50-90%-a az európai részeken, ahogy a városok-falvak stb. is, Szibériában ill. Közép-Ázsiában lehetetlen lett volna érdemi ellenállásra alkalmas hds-t felszerelni-fenntartani.