Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #627175

Nézd, én egy dolgot tudok neked erre mondani: Amig a hazaáruló csinovnyik egyeduralkodóan ült az MNB-ben a sleppjével, addig ha csak megszólalt, ha csak meglátták a pofáját, már akkor zuhanásnak indult a forint árfolyama. Amióta odaültették a monetáris tanácsot, ami már normálisan működővé tette az intézményt, azóta teljesen nyilvánvaló lehet bárki számára, hogy az alapkamat csökkentése valójában egyáltalán nem hat a forint árfolyamára, mert semmi köze nincs hozzá mindaddig, amig a reálhozam jóval magasabb, mint a kockázatmentesnek tartott papírok esetében.

Ennek megfelelően érdemes szerintem megnéznek az újabb kommunikációt a külföldi elemzők és az MNB részéről, amelyek teljesen egyhangúan immár arról értekeznek, hogy a kamatcsökkentési ciklus alja ott lesz, ahol a reálhozamot még kielégítőnek találják a befektetők, viszont jól látszik az, hogy azt a szintet most senki sem tudja, mert eddig SOHA nem az egyensúlyi szinten volt az alapkamat, hanem szélsőséges nemzetközi terroristák érdekeinek megfelelően volt a népnyúzás maximumra belőve.

A helyzet ugyanis az, hogy utoljára akkor volt reális az MNB kamatszint, amikor még Surányi volt ott, ugye Járai idejében meg azért nem volt reális, mert akkor volt árfolyamcél az EUR erőltetett (de AKKOR MÉG nem elhibázott) bevezetési vágya miatt.

Mindebből az következik, hogy nagy mértékben függ az alapkamat pályájának alakulása attól, hogy a FED mit fog benyögni QE ügyben, illetve attól, hogy mennyi a hosszútávú USA papírok hozamszintje.

Egy dolog azonban már most bizonyos, nyomás nem fog a forintra nehezedni a kamatvágáskor, egyszerűen azért, mert ha vágni tudunk, akkor nincs nyomás a forinton, tehát nyugodtan lehet vágni. Ugyanakkor továbbra is úgy vélem, hogy a forint túlértékelt, nagyon erős a fair értékhez képest, tehát szerintem nyugodtan elengedhető a 300-330 sávba, ahol szerintem jó helyen lenne. Egyelőre viszont úgy tűnik számomra, hogy a 290-320 közötti sáv az, ahol látni szeretnék az árfolyamot, vagyis szerintem a 3.xx százalékos alapkamat még meg lesz a nyáron, de hogy hol lesz ennek a csökkentési ciklusnak a vége, azt most senki sem fogja tudni megmondani.

Majd most kiteszteljük, meglátjuk, belőjük a piaci értékre, és onnantól - akárcsak a HUF és a PLN kéz a kézben játéka -, elvileg a jegybanki alapkamat változása is beáll majd a V4 (cseh+lengyel) kamatpályájáinak körülbelüli copy+paste mozgásához, ami szintén jó lesz nekünk.

Szvsz azonban nem ártana, ha a V4-ek (-szlovák értelemszerűen) jegybankjai összeülnének és megbeszélnének egy KÖZÖS jegybanki politikát, amely a V4-ek számára részebn összehangolt forrásbevonásban, részben közös jegybanki politikában testesülne meg, mert az már számottevő erőt képviselne a nemzetközi piacon és mindenki jól járhatna vele. Mi fizetnénk kamatfelárat, mert "rossz fiúk voltunk korábban", ők ezért még olcsóbban juthatnának pénzhez, de összességében mindannyian kevesebbet fizethetnénk és sokkal stabilabb lenne az állampapírpiacunk és az árfolyamaink - amelynek esetében akár egy rögzített - de rugalmas(!) - rendszer bevezetése is szóba kerülhetne. De ez már OFF errefelé :)