Re: Zsiday - ingatlanárak
matgab Előzmény: #626182A magyaroknak az a nagyon jellemző mentalitásuk, hogy mindenképpen birtokolni akarják a lakást ahol élnek, mert azt hiszik, hogy a bérelt lakás az valami bizonytalansággal jár, oda nem lehet rákölteni, vagy szépíteni, mert úgyis elköltözik onnan az ember.
Ha viszont megvesz valamit, akkor az élete végéig ott fog lakni (gondolja elsőre) és ez mindjárt akadályozza is mind a karrier építésben (mert messze van, és vagy ingázik, mint a barom, vagy el sem vállalja a melót), és a családépítésben is (mert szerencsés esetben 2 fiatalnak 2 olyan kis lakása van, ahol igazából 2 ember (plusz gyerek) el sem fér.
Ráadásul a megvásárolt lakások esetében is ha mégis költözni kell (külföld, vagy szülőt kell magadhoz venni, vagy gyereked születik, vagy valaki meghal, vagy egyszerűen csak vágysz egy kutyára, vagy megváltoznak az anyagi körülményeid és nagyobbat/jobbat/szebbet vagy kisebbet/olcsóbbat akarsz) akkor meg el akarják adni a lakást és ugyanezen az alapon venni egy másikat. Ezzel persze mindjárt bukni lehet az illetéket (öröklés esetén szintén).
Az egyetlen racionális oka annak, hogy a magyar ragaszkodik az ingaltanához, az a történelme, mert az pénzünket, vagyonunkat X évente elrabolták eddig, az ingatlant meg egyedül a komcsik rabolták eddig el és bíznak az emberek abban, hogy a kis lakást ahol laknak azt nem veszik el, tehát amolyan családi vésztartalék.
Arról nem is beszélve, hogy teljesen kézenfekvő lenne egy ingatlanadó bevezetése - és nem is értem, hogy a Fidesz miért ellenzi ilyen vehemensen. Illetve értem én azt, hogy a Rogán nem akar a saját többszázmillás ingatlanaira adót kivetni, de azért mégsem szép.
De más szempotból tulajdonolni teljesen nem racionális.
Nekem a belvárosban (VIII. ker) van egy kicsi lakásom, ami ki van adva 71 e Ft-ért, közös költséggel együtt. Ha szerencsém van el tudnám adni talán 9-ért , de inkább 8,5.
Nekem van családom, kutyám, szeretem a zöldet, ki a franc akar ott élni a belvárosban?
És mit csinálok? Ebből a pénzből Budán a II. kerület legjobb részén bérlek 75e forintért (közös ktg nélkül) egy olyan villát, kerttel, ami két lakásos és kb. 150-250 milliót ér (attól függően, hogy eladni, vagy megvenni akarnák jobban). Erre a házra kb. évi 2 milliót kell rákölteni, ahhoz, hogy szinten maradjon.
És előtte a 3. kerületben laktam, ott egy nagy lakásban , mert többen voltunk a családban.
Itt meg most, hogy született a kicsi, megbeszéltem a béreadóval, hogy leválasztunk a tetőtérből egy szobát és azt (részben) lelakjuk.
Én ergo 4 e ft-ért (legyen 10, mert itt a szemét felét meg a vizet fizetem, ami a belvárosban benne van a kktg-ben) lakom úgy, hogy nincs szomszédom, jó a levegő, közel a belváros, és nincsenek lumpenek a környéken.
Ha még nagyobb lesz a család, akkor meg ráérek gondolkozni, hogy mi legyen.