Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #624678

"Pont a kiosztó-kirovó az: hisz más finanszírozza a nyugdíjamat."

Válasszuk külön a kérdést.

A felosztó-kirovó rendszer pont egy szolidaritási alapú rendszer, amit arra találtak ki, hogy öreg korára senki se maradjon valamiféle ellátás nélkük. Ez a rendszer remek, kitűnően működik és úgy korrekt, ha fennmarad, hiszen teljességgel tisztességtelen lenne a jelen generációjával, hogy fizesse a mostani nyugdíjasok nyögdíját, de ők ne kapjanak idős korukban semmit sem. Ilyen nincs, ez lehetetlen, ezt legfeljebb egy olyan klasszikus háború törölhetné el, ami után teljes tabula rasával új rendszer épülne ki. Ezt azért inkább ne várjuk, ne vágyjuk, már csak azért sem, mert egy ilyen "végső megoldás" az öngondoskodás azonnali végét is jelentené. Ez az érem egyik oldala.

A másik oldal viszont az, hogy azt a jelenlegi generációnak tudomásul kell vennie, hogy a régebbi típusú "jóléti nyögdíj", ami kvázi kiváltja a munkabért is, az nem tartható fenn, egyszerűen a nagy számok törvénye miatt. Egyszerűen ez lehetetlen, ez nem működik. Ennek megfelelően a jelenlegi generációnak azt kell tudomásul vennie, hogy jóval kevesebbet fog arányaiban kapni, mint az előző generáció, és hogy ez a (fizetésben értve) adózott jövedelmének legfeljebb a 60%-át fogja kitenni mire nyögdíjba megy, a következő generációnak pedig ezért cserébe azt kell elfogadnia, hogy nekik már inkább csak 40% lesz az a nyögdíj amit megkaphatnak.

Vagyis takarékoskodni kell, egzisztenciális életképet kell képezni és ennek megfelelően kell az életet élni, mert másképpen nem lehet. Ugyanakkor a felosztó-kirovó rendszer esetében hibás arról beszélni, hogy abban KÉSŐBB majd más fogja fizetni a nyögdjímat - hiszen ez természetes - hiszen MOST én finanszírozom másét - és ez így természetes.

Azt hiszem, azért az egy jó dolog, hogy van egy minimális nyögdíj annak, akinek meg van a munkaviszonya, mert szerintem arra szükség van, én nem hiszem, hogy jobb világ lenne az, amiben ez nem lenne. Sőt, biztos vagyok abban, hogy nem lenne jobb.

Ezt tehát el lehet várni. Azt, hogy "sokat fizessenek", azt viszont nem, hiszen ahhoz az akkori aktív generációt kellene megnyúzni, amit amellett hogy nem lehetne elvárni, de egyáltalán ötletként sem lehet felvetni. Én tehát úgy vélem, a nyugdíjra lehet számítani és kell is erre gondolni, és nincs abban semmi rossz, de a JÓLÉTI nyugdíjra bazírozni, arra számítani inkorrekt és ostobaság is egyben. Ez valahol a két véglet szerintem :)