Re: nincs cím
lagwagoner Előzmény: #623809"ugyanakkor éven belül, illetve két évre számolva nem is érdemes ezekkel foglalkozni, hiszen a vételi díj önmagában elviszi a hozam jelentős részét - valójában azzal korrigálva 12 hónapra nézve ~10% körüli hozam elérhető (12 hónapos átlagod alapján). Ez pedig nem lényegesen jobb például a Quaestor 9+%-nál, aminek az esetében nincs más költség."
Ez befektetendő összegtől függ természetesen: Az OTP-nél az OTP-s alapok pár száz (!) forintos vételi/eladási jutalékért mozgathatod:
https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/Ertekpapir_H_20130516.pdf
Az Uni(former)Creditnél OTP EMDA/Supra (múlt héttől bárkinek!), vakmajom, Citadella fix 3000-ért adhatod veheted, tehát 300 000 HUF felett már jobban megéri mint a (1%) százalékos megoldások. Persze a számlavezetési díj figyelembevételével is kell kalkulálni, ha nincs ennél a pénzintézetnél számlád.
Nem jobb lényegesen természetesen a (cél)hozam, de ugye futsz egy jelentős kockázatot azáltal, hogy egy szolgáltató, egy termékét (Questor vállalati kötvény) birtoklod. Persze, ha tisztán látod a mérlegéből, eredménykimutatásából hogy valós módon termeli ki a hozamot, akkor nem lehet akkora baj, ilyen alacsony kamatkörnyezetben a ~9% azért kicsit gyanús (szigorúan nekem, de nem világítottam át a céget). Előnye, hogy fix kamatot fizet, kockázata: hogy esetlegese nem fizet (annyit). Természetesen azt nem hangsúlyoztam ki neked, mert triviális, hogy persze összegtől függ, hogy megéri ennyire szétosztani. Ugye előnye az ajánlott portfoliómnak, hogy jó eséllyel hozza a 10%-ot, közepes eséllyel többet hoz, jelentős kötvény hányadod lesz közvetve (ezen alapok bázisa államkötvény / DKJ), Kockázata: nem hozza a ~10%-ot.
Az felfogásbeli különbség, hogy érdemes-e több eszközzel hozni portfoliora vetítve egy célhozamot, ha egy eszköz is tudja. Számomra a válasz igen, másnak, mint neked is, lehet hogy nem. Ezt mindenki érzésére, befektetetndő összegére, felfogására, habitusára bízom...
"A Citadella még egy alapkezelőt jelentene, 15%-nyi portfolióért ért nem biztos, hogy megéri megnyitni, az is munka, és idő. "
Hol vennéd a holdot? Szerintem ahol tudsz Hold-ot venni ott citadellát is fogsz tudni (fordítva nem feltétlenül igaz), tehát csak emiatt ne zárd ki a citadellát.
A concordenál (illetve hozamplazan) meg az összeset meg tudod venni: igaz ezeknél 1-1,5% a vételi jutalék.