Re: munkaerőpiac
tozsdenyul Előzmény: #622536Olyan nagyon a részletekre nem emlékeztem, de megnéztem...közeledtek az álláspontjaink, én elfogadtam a te elméleti matematikai megközelítésedet, te pedig elfogadtad, hogy nem biztos, hogy genetika felől a legérdemesebb nézni a kérdést.
Egyfelől ezt mondtam: "A fő gondom gyakorlati oldalról viszont az intelligencia, képzettség, és a gyerekszám közötti negatív korreláció – ezt ellensúlyozandó teljesen igazad van a támogatásban, de én ezt nem genetikai oldalról tudom alátámasztani, hanem pont ezen korreláció miatt.
Ami mintha a genetikai oldalról viszont azt jelentené, hogy hátrányos az általad kívánt directional selection, hiszen az a gyerekszám csökkenésével jár – így végső soron az érintett allélok relatív frekvenciájának csökkenéséhez vezet.
Amit írsz a támogatásról jó – csak az indoklás nem stimmel szerintem."
Spade:"Ez igaz én sem genetikai oldalról gondolnám megindokolni a negatív korrelációt "
Röviden: ha a demográfia és csökkenő gyerekszám miatt aggódunk, akkor nem biztos hogy jó az intelligenciát erőltetni...
Másfelől, a cikked szerintem meg éppen azt mondja amit én mondtam :)
"A lényegre térve...
A matematikai részben igazad van (kisebb szórású eloszlások konvulóciója).
Sőt, ez érvényesül a genetikában is.
(Directional selection)
De
Pont az a gondom, hogy beállt rendszert tételezel fel (Hardy-Weinberg).
Ha nincs mozgás, akkor nincs evolúció, nem lesz directional selection sem.
A szelekciós nyomás pedig már régen leállt a nyugati civilizációban, akár szegény, akár gazdag – kivétel a legszegényebb réteg, illetve a harmadik világ. (Gyakorlatilag mindenki eljut a reprodukcióképes korig)"
Éppen ezt mondja a cikked is, a csökkenő IQ-nak a magyarázata, a gyengülő szelekciós nyomás, hiszen a gyengébb is túlél és sok gyereke lesz..
Ajánlok figyelmedbe egy másik cikket, ami pont azt mondja (szintén), amit én:
Sajnos, ha nincs szelekciós nyomás, az szükségképpen romló genetikai "minőséget" jelent. Mindenben. Márpedig szelekciós nyomás nagyon régóta csökken, és egyre inkább csökken.