Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Re: HAMR technológia

Janicroft Előzmény: #621582

Igen, szerintem komoly előny lehet. Két dolog történik: világelsőként az STX kihozta a 4 TB-os meghajtókat idén,ahol 1 TB-nyi adatot tárolnak egy tányéron, ez eddig rekord és így 4 tányérról beszélünk.

Ezt idén feltolják 4,8-5 TB kapacitásra, mert az SMR technológia használatával nagyobb adatsűrűséget tudnak elérni. Majd jövőre jönnek a HAMR-es meghajtók, ahol ez még tovább nő, és itt a 4 tányéros meghajtón kb 6,4 TB adat fog elférni. Ez brutális növekedés.

Eközben a WDC (Hitachi technológiáját bekebelezve) afelé mozdul el hogy héliumot tölt a meghajtókba, ezzel együtt egységnyi helyre több tányért is el tudnak majd helyezni. Itt ők is elérik az 1TB/tányér kapacitást, illetve ugyanakkora helyre több tányért tudnak tenni ezért akár 6-7 tányért is bezsúfolnak egységnyi helyre, bár a cikkben amit olvastam azt valószínűsítik hogy kezdetben 5 TB-os meghajtókkal (5 tányérral) fognak jelentkezni.

Ami tisztán látszik hogy a jelenleg használt technológia elérte a technikai limitet ezért mindkét gyártónak mozdulni kell, és úgy tűnik az STX ígéretesebb irányba mozdult. Az STX azt mondta a héliumos megoldásra amit a Hitachi talált ki hogy nem jó mert szivároghat a gáz, stb, mondjuk nyilván nem ilyen egyszerű a helyzet, plusz minden szentnek maga felé hajlik a keze.

De józan paraszti ésszel ha az egységnyi helyen több adatot tudnak elhelyezni akkor ők lesznek jobb helyzetben hisz az egész iparág nagyjából erről szól. A WDC hiába tud több tányért elhelyezni, ha nem tudják növelni az adatsűrűséget akkor az vert helyzet mert a tányérok nem kevés pénzbe kerülnek, ezt nem tudom pontosan mennyibe de úgy gondolom hogy a tányér az egyik legdrágább komponens egy merevlemezben.

Amit nem tudunk még hogy az STX által kitalált HAMR technológia mennyivel drágítja meg a lemezgyártást, szóval vannak itt még azért nyitott kérdések. Kicsit még utánaolvasok és megírom.

egyébként venném mindkét céget, de naponta új csúcsokra futnak, hiába olcsók P/E alapon, nekem már most akkor is drágának tűnnek, jó lenne egy kis korrekció a piacokon...