Regisztráció Elfelejtett jelszó

Hozzászólás

Nyeretlen_Keteves

"az állam hogyan befolyásolhatná plusz hitelfelvétel nélkül(adó csökkentés), hogy a dolgozók bére növekedjen, ha nem Ő a tulajdonos. Tehát 80% feletti külföldi érdekeltség mellett mégis, hogy emelnéd meg a fizetéseket? Mi a ráhatásod a magán tulajdon megsértése nélkül?

Tehát állam emelje a fizetéseket, úgy hogy nincs benne tulajdona, érdekes gondolat. "

Ajjajj...(látom nem ment át amit mondani akartam...), nem az államnak kell közvetlenül megemelni a fizetéseket (egyébként ott sem teszi évek óta ahol lehetősége lenne rá). Szóval az "államnak", "kormánynak", igen nagy ráhatása van arra, hogy egy országban nőnek vagy csökkenek a reálbérek. Az állam alakítja a gazdaság működésének kereteit, alkotja a játékszabályokat, amennyibe jól végzi a dolgát, jó játészabályokat kreál(és a nemzetközi helyzet sem fokozódik túlságosan:-) , akkor bezony megteremtheti a gazdasági növekedés alapját, és ahol növekszik a gazdaság ott bizony előbb-utóbb nőnek a realkeresetek is...... Ez gondolom alap. Szóval az "állam" bezony képes növelni a "fizetéseket", velem ellentétben.. Jelen esetben viszont elk@rták, és a lehetősége sincs meg egy érezhető gazdasági növekedésnek. Persze ez nem meglepő, ismervén azt, hogy milyen képességű emberek irányítják ezt az országot. Tavaly már volt egy vitánk a gazdaság helyzetéről, azt mondtad ősszel, hogy Te már látod a fejlődés jeleit, én már akkor mondtam, hogy rossz helyeken jársz :-) Eredmény -1.7%, ha a gazdaság nem növekszik, akkor bezony az eladósodottságunk sem fog csökkeni.... lehet itt akármilyen "nemmegszorítás". Én is képes lennék a költségvetési hiányt 2% alá csökkenteni, sőt szuficites is lehetne... nem nagy dolog, csak figyelembe kell venni, azt is, hogy az intézkedéseimmel mennyire vágom haza a gazdaságot.