Re: közép/felsőosztály
lagwagoner Előzmény: #615698"HA az induló tőke: 30.000.000 Ft, ami 8%-os nettójú TBSZ esetében biztosan termel 200.000 Forintot nettóban, és ehhez tesszük hozzá a 150.000 ""garantált nettót"", akkro az 350.000 Ft jövedelmet jelent, vagyis 350.000 Ft-os életszínvonalra lehet berendezkedni."
Ja Bocs, akkor nem volt elég világos: Igen pontosan így értettem, csak 11%-os hozammal számolva. Sorry, csak kicsit a magam szisztémájára igazítottam. Csináltam is egy "_AT_ egzisztenciális számítása" táblát, ahol beírom az egyszeri tétel tőke igényét (ez a 15M Huf), mekkora havi egzisztenciát akarunk (legyen 400 000 HUF/hó), beírjuk mekkora aktív bevételt várunk (munka, állami transzfer) reálisan /inkább pesszimistán/ ez ugye a 150e/hó, és kidobja, hogy a maradék 250 000 hez mekkora tőke kell, adott általunk megadott éves kamattal az általunk megadott havi egzisztencia eléréséhez. 27,3 M éves 11%-al kiadja a maradék 250e/hót. Tehát ez a kis 5 perc alatt összedobott dinamikus tábla ezeket "megmondja".
8% esetén már 37,5 M kell. Nagyon jó kis tablicsku. :-)
"
Ha a 350.000 HUF-os életszínvonalat vesszük tehát alapul, akkor abból bevállalva egy tényleges 250.000 Ft-os havi NETTÓ költéssel járó életmódot, akkor semmi sem állíthatja meg a vagyonosodást, hiszen a 250.000 forint feletti rész a profit, amit akár jóérzéssel el is lehet költeni, vagy el lehet szórakozni, vagy éppen tovább is lehet fialtatni. "
Erről a fialtatásról szól az első 20 év. Pardon: kellene! És ahogy korábban mondtad a második 20 év a vagyonmegtartásról (40+ évesen). És tök mindegy mennyivel lesz több, hisz az egy következmény. De egy biztos több lesz. Hisz nem tudjuk mennyit tudunk megtakarítani és mennyit jövedelmez a vagyonunk (tőke/vállalkozás), nem igaz? De ugye leírod később h ez nem is annyira kardinális kérdés.
"Tehát ezért felesleges a hozamvadászat és a meggazdagodni vágyás: az ugyanis valójában lehetetlen. "
Ezt csak megerősíteni tudom: én sem tudom, hogy adott évben 6% vagy 25% lesz-e az éves hozamom, de nekem pontosan ez a célom, hogy ebben a range legyen, ne pedig a -30 és a +80 között. De úgy állítom be az életvitelemet, hogy a 6%-nál se legyen semmi (bár eddig tőkejövedelmet nem költöttem még el).
"
lesz nagy különbség az életmódban akkor sem, ha "csak" 6% lesz átlagos hozam, és akkor sem, ha 15%. "
na kb. én ebben operálok és csak megerősíteni tudom, hogy nominálisan semmi jövőre meghatározó jelentőssége nem volt, hogy mennyi volt a hozam.
Amit leírtál (az összegektől eltekintve) nekem erről szólt az elmúlt 10 év :-) Persze ilyen kereken nem fogalmaztam meg magamnak.
De jó volt. Ráadásul annak örülök, hogy egy más utat bejáró ember erre a következtetésre jut. Még a számításaid is különböztek az enyéimtől, de a konklúzió szinte ua.