Re: közép/felsőosztály
lagwagoner Előzmény: #615080"Nem egyszerűbb, ha egyáltalán nem megy el odáig, amit nem tud megtartani?"
Dehogynem.
No, de azt borzasztó nehéz megmondani, hogy a határtól csak két lépésre menjek visszább (ami lehet elegendő de lehet, hogy jobb ha nem is váltok egzisztenciát mert nem tudom,hogy 24-36-60 vagy 120 hónapig tart-e a jobb lét) vagy ne is lépjek előre. Tehát vagy baromi nagy összeget kuporgatok (erre írtam korábban neked az 5-10 évnyi bevételnek megfelelő megtakarítást) előre vagy kockáztatok (amit ugye nem javasolsz érthetően, ezt kibeszéltük) vagy nem lépek egzisztenciát és "legrosszabb" esetben lesz egy pofás megtakarítás majd. Csak ugye ott vannak a gyermeki szemek, amiknek nehéz ellenállni (bár szerencsére nincsenek nekik olyan horribilisen drága kérései laptop, utazás,robogó) :-)
"És pont ebből látható, hogy ADDIG SEM engedhette volna meg magának, és ha nem engedte volna meg, akkor a problémakör létre sem jött volna."
na de szerencsétlen honnan látta volna, hogy csak 5 évig lesz abban a magas jövedelmi pozícióban? Ráadásul addig még talán ráhagyással is megengedhette volna.
Pl. 5 évig keresett netto 1 M-t abból elköltött 800e-t, majd 5 év múlva ennek vége lett és kapott állást egyszerű mérnökként 300e nettóért. Jól is ment sokáig, spórolt is még is visszaesett olyan okból -esetleg-amit nem tudhatott előre. Akkor kellett volna élnie az eredeti 300e-400e-es szintem, hogy egyszer majd talán visszazuhan ugyanide? Ezt nem értem tőled...!
"Bár igaz, hogy számszakilag is több a 24x130 mint a 12x200, de én azt mondanám, hogy JOBB tíz év alatt 120x150eFt-ot keresni, mint 72x250eFt-ot. Ennél már csak az borzasztóbb ugyanis, amikor valaki az időszak elején keres 36x500-at és hozzászokik ehhez. Mert akkor nem fog 150eFt-ért dolgozni, de fenn sem fogja tudni tartani az életszínvonalát. Ahogy a 72x250-es is komoly bajba kerül két év munkanélüliség után, mert már ő se szívesen menne el 150eFt-ért dolgozni."
igen, de ua a kérdésem: ezt meglátni a jövőbelátó képességgel vetekszik. Én azt többször megfogalmaztam, hogy én is jobban örülnék, ha kötnének velem 2 évente szerződést, előre megkapnám a fizumat 24 hónapra (valami kamatot levonva hisz előre kaptam), és akkor tudnám miből gazdálkodhatok, mennyit hagyjak tartaléknövelésre stb...
"
Ezért fontos tudni, hogy kinek mekkora az az egzisztenciális szintje, ami felépíthető az élete során, mert ha ERRE megy rá, akkor sikeres lesz. "
ezzel az egésszel az én mondásomat erősítetted meg:
Élj fele olyan jól a konjunktúrában mint ahogy megtehetnéd, hogy kétszer olyan jól élhess a dekonjunktúrában mint az átlag és a kapitalista ciklikusságot meg ismerjük (10-20 évente van egy kisebb nagyobb válság). Ez tán annak ellenére is igaz lehet, hogy tankönyvekben benne van.
"csak pocsékolni, "fogyasztói örömöt" vásárolni, plazacicáskodni."
érdekes: figyelted ezen emberek vonásait, tekintetét, arcát. Egész más. Olyan fa, hűvös, de ugyanakkor tekintetük felajzott. Én szoktam....érdekes. És hogy megváltozik ez, amikor belátják, hogy nem megy. Emberibbek lesznek...mintha lelkük változna.
"Mert én annyira, de annyira emlékszem erre a "jobban élünk mint négy éve" kórus előadásában és a plazacicák és metroszexuálisok kórusával, hogy hihetetlen. "
Ezt sokszor említed, de nincs előttem. Kik ők igazából?
"még jól ki is akartak tiltogatni, hogy ne csináljam a műsort, hiszen látható, hogy mindenkinek nagyobb háza, autoja, satöbbije van,"
Így is volt. Kőcsönből
Semmi baj, nem lehet elégszer ismételni :-)