Re: közép/felsőosztály
Előzmény: #615064"Ez nem tiszta nekem. Leírnád másképp?"
Arra gondoltam, hogy mondjuk harmincévesen leírod (no offense, véletlen volt az évszám!), hogy negyvenévesen mit szeretnél. Például, hogy AKKOR legyen egy négy évnél nem idősebb prémium autot, egy legalább 100nm-es házat X településen. Ennek felírod az árát egy lapra és elosztod százhússzal. Ha ez egy számodra belátható összeget eredményez (pl havi 100.000 Ft), akkor meg lehet csinálni akár 150.000 nettóval is. Legalábbis nem kizárható. De ha oda van írva számszakilag, hogy 300.000 Ft/hónap, akkor valamit le kell húzni a listáról, vagy az igényekből kell visszavenni. És ezért kell a másik lista is, hogy ezt fenn is kell tartani, mert akkor látható lesz, hogy arra az 50eFt/hónap SEM lesz elég, vagyis ez nem megvalósítható ebből a fizetésből.
Ámde ha most valaki átírja X+50km-re a házat 75nm-re, a járművet egy középkategória aljára nyolc évesen, akkor azt fogja látni, hogy "hopp, hiszen az az 5-6 millió könnyedén kigazdálkodható".
A lényeg, hogy be kell lőni a lehetőséghez a célokat.
"Igen, és sokaknak ez a nehéz."
Mert soha nem számolják és gondolják végig :)
"vagy szépen elvállalja a 130e-es állást, eladja a korábban fenntarthatónak hitt autót, lezár pár szobát/felső emeletet (fűtés), és nem mennek nyaralni (annyiszor). A jövedelemnélküliségi időt nem lehet bepótolni az esetleges, későbbi jobb jövedelmi többlettel."
Ez annyit tesz, hogy FELADJA az egzisztenciáját. Nem egyszerűbb, ha egyáltalán nem megy el odáig, amit nem tud megtartani? Az ugyanis BORZASZTÓ dolog, amikor valakinek alább kell adnia a korábbi életszínvonalat. És pont ebből látható, hogy ADDIG SEM engedhette volna meg magának, és ha nem engedte volna meg, akkor a problémakör létre sem jött volna.
"Szóval, jobb 24x 130e-et keresni, mint 12x 200-at. Ráadásul a munkarutinból is kiesik, ami rugalmatlanná teheti (napi időben kelés, hiearchiában való munka stb)."
Bár igaz, hogy számszakilag is több a 24x130 mint a 12x200, de én azt mondanám, hogy JOBB tíz év alatt 120x150eFt-ot keresni, mint 72x250eFt-ot. Ennél már csak az borzasztóbb ugyanis, amikor valaki az időszak elején keres 36x500-at és hozzászokik ehhez. Mert akkor nem fog 150eFt-ért dolgozni, de fenn sem fogja tudni tartani az életszínvonalát. Ahogy a 72x250-es is komoly bajba kerül két év munkanélüliség után, mert már ő se szívesen menne el 150eFt-ért dolgozni.
És most gondold el azokat, akik 6-800ezer, avagy 1-2 milliót kerestek korábban. Teljes káosz lesz az életük, ha nem azt az életszívnonalat élték, amit bármikor fenn tudnak tartani, vagy ha olyan egzisztenciát építettek ki, amelynek a fenntartásához ekkora összegre van szükség.
Ezért fontos tudni, hogy kinek mekkora az az egzisztenciális szintje, ami felépíthető az élete során, mert ha ERRE megy rá, akkor sikeres lesz. Ha nem ezzel foglalkozik, hanem az úgynevezett """pénzügyi tanácsadók""" ökörségeivel, akkor pedig elqrja az egész életét. Ha meg egész életében szerencsejátékot játszik, tőzsdézik, akkor is. Aztán meg csodálkozik és egyre vadabbul kezdi el követelni a marxizmus újra eljövetelét, amikor újraosztják a vagyonokat, és azt újra el tudja dorbézolni. Mert tanulni nem akarnak, csak pocsékolni, "fogyasztói örömöt" vásárolni, plazacicáskodni. És ha ez meg van, akkor tulajdonképpen magasról tesznek mindenki nyomorára, mert akkor bőszen hirdetik, hogy "szép a rendszer".
Mert én annyira, de annyira emlékszem erre a "jobban élünk mint négy éve" kórus előadásában és a plazacicák és metroszexuálisok kórusával, hogy hihetetlen. Mert hiába mondtam akkoriban, hogy nagy a baj, sokkal nagyobb mint gondolnák az ilyen álentellektüell forumra élvezők, még jól ki is akartak tiltogatni, hogy ne csináljam a műsort, hiszen látható, hogy mindenkinek nagyobb háza, autoja, satöbbije van, és hogy én vagyok a lúzer.
De eltértünk a témától, csak kifakadtam :)