Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: közép/felsőosztály

Előzmény: #613520

"Igen. Ezért kérdeztem, hogy miért is lenne probléma a kispolgári léttel, ha lehetőségein belül ő elégedett,mert felismeri a lehetőségeit."

Szerintem valamit nagyon félreértettél: Éppen azon dühöngtem, hogy mennyire lejáratták ezt az életformát a "kispolgári csökevénnyel", holott mennyire rendben is volt valójában.

"Csak ugye sokaknál a társadalmi nyomás dominál...."

A BÁTOR ÉS OKOS ember pedig ellenáll.

"Én azt hittem a medián nem küzd ezzel, nem tudtam, hogy ennyire széles körben rossz a helyzet, de komolyan. Ez a megállapítás Bp, Pest megyére is igaz?"

Budapest+agglomeráció teljes mértékben kivétel, ugyanakkor ne feledd, hogy Pest megye le akar válni Budapestről régióilag, mert valójában akkora a különbség. Budapest egy más világ Magyarországhoz képest, de elég arra gondolni, hogy az a ~2 millió ember (inclusive agglomeráció+bejárók) adja az ország tényleges GDP-jének a felét. Ez azt hiszem elég sokat mond arról, hogy mennyire más Budapest. Ugyanakkor a lakossági eladósodottság tekintetében Budapest sincs jobb helyzetben, hiszen itt sokkal jobban el kellett adósodni, mint vidéken. És mig vidéken azért többnyire kitermelhető még egy megnövekedett törlesztőrészlet is, is hiszen alacsony az alapja, Budapesten ugyanez a kitermelhetetlen szintete érte el. Szóval, szerintem itt se jobb összességében a helyzet, csak ugye a jellemzően magasabb átlagbér miatt ez nem látható annyira mint máshol.

"Mondjuk érdekes,, hogy arra felé mintha kevesebb lenne a hitellel rendelkező."

Naná, hiszen nem voltak forgalomképesek az ingatlanok, vagy ha volt is hitel rá, az marginális összeg volt a budapesti ingatlanokhoz képest.

"Bátyám is 10-15 éve 50-100e-et keres, esze ágába sincs hitelből élni vagy kocsit venni vagy gyereket vállalni. Ja és így is van hogy félre tud rakni. Pedig saját bevallása szerint is igazi tróger :-)"

Szerintem meg igazi bölcs magyar ember, a józan paraszti ésszel akinek még (illetve ezért) még humora és jókedve is van. És nem csoda hogy van, hiszen:

És ha már így nosztalgiázok egyet, akkor beidézek még egy részletet, ami annak ellenére zseniális, hogy egy kommunista filmben szerepel:

Mert ennél jobban leírni az életet, azt, hogy a nagyszüleink mit akartak nekünk, azt nem lehet. Csodálatos. Minden benne van. Csak a pénz nincs. Mert nem is erről szól. Hanem arról, hogy ne legyen senkiből szolga. Hajbókoló, kiSZOLGÁltatott ember.

Aztán nézz csak körül, hogy mennyien járnak hajbókoloni a bankba, szolgaként élve, kiszolgáltatottan, alamizsnán. És most nézzenek a nagyszüleik szemébe, hogy akik ezt az országot kivakarták a sz@rból és ezt kívánták nekik, azok most büszkék lennének-e rájuk, avagy boldognak látnák-e őket, hogy megérte nekik az áldozat azért, hogy ne legyenek szolgák.

"Szerintem szemükben vagyok én, és ne haragudj, de téged is annak tarthatnak :-) ami valszeg téged nem hat meg."

Sőt mi több, mivel én az egész világot betegnek tartom, ezért ezt kifejezetten bóknak veszem tőlük, de különösen azt, amikor közlik, hogy nem tartozom közéjük :)