Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Re: nincs cím

Előzmény: #611698

Nem pontosan értem amire gondolsz, de szerintem valamit félreértesz.

Én nem a "bizonyítványt magyarázom", amikor csökken a forint túlértékeltsége, "hogy de jó, hogy így van", hanem azt mondom, hogy végre elindul a helyére, vagyis támogatom azt, hogy kontrollált módon kerüljön a fair árfolyamára. Erről még egy tanulmányt is írtam (fenn van az oldalon), véleményem szerint a normál, nem mesterségesen fenntartott EUR-HUF árfolyam 365-nél lenne MOST.

Ugyanakkor a mérleg másik serpenyőjében én is látom a felértékelési vágyat, illetve azt, hogy mennyire kezdi felhívni magára a figyelmet az ország és a forint, aminek természetes erősítő hatása van, vagyis most annak ellenére nem egyszerű a gyengülés irányába mozdítani a forintot, hogy az szükséges lenne, mert olyan brutális lépéseket kellene hozzá tenni, ami nem gyengítené, hanem beszakítaná az árfolyamot. Ezért mondom, hogy próbáljuk, próbáljuk gyengíteni, de nem sikerül.

Ez ügyben különösen figyelemreméltó az, hogy Matolcsy regnálása alatt immár 1%(!) erősödésben van a forint, vagyis nemhogy nem lett igaza azoknak, akik káráltak miatta, hanem sajnos nekünk lett igazunk, hogy Matolcsyt sokkal jobban fogják fogadni, mint a bukott marxista csinovnyikot - látható is az állampapírhozamok csökkenésén és az árfolyamon is. Lemond a marxista alelnök, erre még meredekebb erősödésbe kapcsol a forint. Azért igazán feltűnő az, hogy ahogy a régi csinovnyikok eltűnnek a képből, határozottan jobb lesz a vélemény az országról. Feltűnő.

És akkor mindezt megkoronázza az, amit állandóan mondogatok, hogy a HUF és PLN egyébként nagyjából együtt mozog, hol eltávolodnak, hol összenőnek, ezért is szoktam beidézgetni a PLN-HUF-EUR görbéket, mert azok nagyon jól mutatják, hogy valójában nem történik semmi különös a forinttal - igyekszünk, nagyon igyekszünk egy tisztességes irányba beállítani, de túlságosan nagy az ellenhatás abba az irányba, hogy erősítsék.

Ahogy ugyanis azt is megírtam vala, immár az árfolyamgát miatt az uzsoramaffiának sem érdeke a gyengülés, mert az számukra (is) veszteség, ezért most már ők is azon az oldalon vannak, hogy erősítsék a forintot.

Mindezekből viszont számomra az következik, hogy EGYELŐRE (csak gyk kedvéért, EGYELŐRE, nem örökre) marad továbbra is a PLN-HUF tendenciózus egymásra borulás és a meredeken folytatódó jegybanki alapkamat csökkenés, ami forint erősödés mellett akár 50bp-os következő vágásban is manifesztálódhat, vagy két gyors egymásutáni 25-25bp-ban.

Lényeg a lényegben, szerintem 365 HUF/EUR-ig semmi dolgunk nincs, ha addig saját erőböl (nem elírás!) tud elgyengülni a forint, mert addig nem beszélhetünk gyenge forintról.

Gyenge forintról akkor értekezhetnénk, ha ezen is túllendülne a forint, ez azonban valószínűtlen a jelenlegi körülmények között, ugyanakkor az lenne az az eset, amikor már ártana is a gyengülés az országnak, addig viszont csak a hasznunkra lehetne.

Noch dazu, mindezt én már legalább 2006 óta mondogatom, több-kevesebb sikerrel, szóval ha van személy, akire nem áll az, hogy a kóóórmány érdekében próbál szerecsent mosdtani, az éppen én vagyok. Én ugyanis ezt már az ElQro kabinettől is elvártam volna, tehát semmi új sincs abban amit írok azoknak, akik már akkor is olvastak.

Remélem kielégítő a válasz.