Re: nincs cím
Előzmény: #609015"Nodee a mérleg nem csak ebből áll :) Ráadásul például egy bank esetében a betétesek pénze a követelések között szerepel, és a hitelei vannak a forrásoldalon."
vs.:
"Hogyan lehetne a betétesek pénze a bank eszköz oldalán amikor azzal a bank tartozik a betéteseknek ? Az csak kötelezettség lehet"
Szerintem már te is belekavarodtál, hiszen pont ezt írtam én is.
Vagy már én is kezdek belekavarodni, de a lényeg az, hogy a betétesek pénzével a bank tartozik a betétesek felé, így az nem a forrásoldalon jelenik meg, hanem a kötelezettségek között, az egy más kérdés, hogy amig nincs kihelyezve hitelként, addig a forrás oldalon is megjelenik a még ki nem helyezett pénz, hiszen az még a bankban van.
Vagyis én úgy képzelem, hogy amig a bank bevonja a betétes pénzét, de azzal nem csinál semmit, addig az egyszer megjelenik az eszköz oldalán, hiszen felhasználhatja a pénzt, ugyanakkor az megjelenik a követelések között is, hiszen ennyi adóssága is van, vagyis az egyenleg NULLA lesz, a mérlegfőösszeg pedig megemelkedik ezzel az összeggel, hiszen "ennyivel nagyobb a bank".
Ugyanakkor amikor kihelyezi a pénzt, akkor az már nem a forrásoldalon fog szerepelni, hiszen onnan eltűnik, az egy követelés lesz, ami az eszközök között fog szerepelni.
Ha pedig a forrás+eszköz oldal egyezik a követel oldallal, akkor van egyensúlyban a bank, azaz van meg a betétes pénze.
Ugyanakkor az eszköz oldal értéke már virtuális, az annyi, amennyinek ki akarják mutatni. És pont ezzel van a gond, mert a jelenlegi bankrendszerben a forrás alacsony, az eszköz magas és még nagyobb gond, hogy az eszközök nagy része nem likvid, és innentől kezdve csak korlátozottan fizetőképes a pénzintézet.
Ezzel sincs azonban baj addig, amig nincs kétség a bankrendszer fizetőképessége irányában, de ha ez a hit megrendül, akkor a rendszer összeomlik.
És pont ezért nem mindegy az, amit az előbb levezettem, hogy egy jelzálogintézmény részvényesei veszítik el a pénzüket, vagy egy banki betétesek a betétüket.
És most valójában az EU azt mondta ki, hogy a banki betétesek valójában jelzálogintézményi részvényesek és ezt baromira nem kellett volna, mert ez végérvényesen tönkretette azt a hitet, hogy az EU bankrendszere bankrendszer lenne.
Valójában kiderült, amit mindig is mondtam, hogy NINCSENEK BANKOK EURÓPÁBAN (-Svájc), pedig nagyon is kellenének. Az, hogy annak hívják őket, attól ezek még nem azok.