Re: nincs cím
Scipio Előzmény: #606442Egészen félelmetes vagy :))
"Én pont azon vagyok ledöbbenve, hogy mostanában derül ki HIÁNYPÓTLÁSKÉNT az, hogy a Don kanyarnál a magyar alakulatok hihetetlenül jól védték az állásokat" Nemeskürty könyv 41! éve jelent meg, oldalakon át ír a hullámzó harcokról, ellentámadásainkról, hősies helytállásokról.
"az is új volt számomra, hogy mennyire igyekezett a magyar hadvezetés felszerelni azt a hadsereget." 19 éve jelent meg Szabó Péter: Don-kanyarja, bőségesen ír erről.
Nem történészként, hanem egyszerű gimisként tartottam kiselőadást belőlük csaknem másfél évtizede, becammogva a nem túl veretes bajai könyvtárba és önállóan kiválasztottam mit is kellene olvasnom róla...Ezek alapművek, Nemeskürtyé 90 előtti, Szabóé az utáni, ha nem találkoztál velük, akkor nem is nagyon erőltetthetted a doni témát...
"szerintem a törénelemnek nem belterjes és öncélú tudományágnak kellene lennie egy ilyen fontos kérdéskörben, hanem nagyon is a nagyközönségnek - vagy legalább az érdeklődők számára - egyértelműen és mindenhol megjelenítettnek." Az említett szerzők műveit többször kiadták - nyilván mert jól fogyott -, Szabóét ráadásul folyamatosan javított kiadásként, ha máskor nem jan-febr. táján minden éveben felbukkannak a legkülönbözőbb stúdióbeszélgetéseken a tv-ben, nem tudom hogy még mit vársz tőlük, keressenek fel személyesen és olvassák fel neked a műveiket, ha már te nem veszed kézbe őket? :))
" a csupa hamisított, a valóságtól elrugaszkodott, azzal semmiféle kapcsolatot nem mutató történelemkönyvekkel és irodalommal van tele a piac, és KERESNI KELL azt, ami a tényeken alapulva egészen mást mutat egy eseményről!" Be kell menni egy könyvesboltba/könyvtárba és az említett könyveket megvenni/kikölcsönözni, nem ördöngösség... Az említett könyveken túl szintén jópár kiadáson van túl Szabó–Számvéber: A keleti hadszíntér és Magyarország c. könyve - rendszeresen elkapkodják, szóval messze nem "fű alatt" terjed... - vagy az említett szintén széles körben ismert és reklámozott Ungváry Krisztián: A magyar honvédség a második világháborúban. Pont az a rejtély számomra, miféle hamis könyvekkel van tele a piac, mert én eggyel sem találkoztam, bár a Földi Pál-Kurt Reider és társai munkássága kimaradt :) De tényleg kíváncsi lennék cím szerint melyek ezek... A fentieken kívűl több tucat könyvben jelent meg hosszabb-rövidebb tanulmány az elmúlt 2 évtizedben, az új kutatási eredményekkel, - mást ne mondjak több Rubicon számban, sőt különszámuk is van a Donról, de a Nagy képes millenniumi hadtörténet is kitűnő tanulmányt tartalmaz - ha eggyel sem találkoztál, akkor a hiba a te "készülékedben" van.
És már megint: "ARÁNYAIBAN jóval több publicitást kapnak azok a művek, amelyek az attorcitásokkal foglalkoznak, (...) ragadják meg minden alkalommal az alkalmat arra, hogy a magyar honvédség működését egészében ne "rendszerszintű" gyilkossági rendszerben akarják bemutatni" Nem megbeszéltük, hogy Krausz könyve az első az elmúlt 70 évben amely erről szól? Hogy lett ebből minden alkalom, meg jóval nagyobb publicitás?
Még1x, a történész csak megírhatja a művét, ahogy sokan meg is tették a témával kapcsolatban az elmúlt 20 évben, a kiadók a nagy érdeklődés miatt ki is adták, ráadásul újra-meg újra őket, de elolvasnod neked kell :) De még a média felelősségét sem hozhatom fel, mert Dunától-m1en és atvn át echoig mindenhol mindig a fenti szerzők, esetleg Szakállyal, Starkkal kiegészítve jelennek meg és a különféle publicisztikák, blogok is az ő műveiket használják forrásként, ezek szerint csak meg lehet találni őket :)