Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Re: nincs cím

Előzmény: #604614

Próbáljad meg megérteni, hogy ha én jelen időről beszélek, akkor az nem vonatkozik a jövőre.

MINDEN általad említett alkalom arról szólt, hogy jelen időben elkezdett össze-vissza fröcsögni a marxista médiumok összessége, hogy vége a forintnak, és ti elkezdtétek ezt birkamódra felmondani, ami engem piszkosul zavart, mert minden egyes alkalommal úgy voltam ezzel, hogy NEM LEHET IGAZ, hogy egy tőzsdei oldalon, a magukat spekulánsoknak tartóknak EGYÁLTALÁN NINCS SEM SAJÁT VÉLEMÉNYÜK, sem annyi KÍVÁNCSISÁGUK, hogy benyomjanak például egy PLN/HUF görbét pusztán azért, hogy ránézésre megállapíthassuk, hogy történt-e bármi különös, vagy sem. MINDEN ilyen alkalommal megmutattam, hogy az uszítással és kétségbeeséssel szemben (jajj, jajj, vége a forintnak, segítség, ments meg minket Imperial Monetary Forces) SEMMI KÜLÖNÖS nem történik a forinttal. És ebben MINDEN egyes alkalommal KIVÉTEL NÉLKÜL igazam volt, egyszerűen azért, mert pár nap mulva mindenki megláthatta, hogy tényleg nem volt semmi különös, és amikor a térségi devizák visszatértek ugyanarra a szintre, akkor a forint is lenyugodott. És ennyi. És mivel mindig ugyanaz történt AKKORIBAN, ezért még csak valami fenomenálisan nagy ész sem kellett ahhoz, hogy MINDIG UGYANAZT írjam le, hiszen MINDIG ÉS MINDEN ALKALOMMAL egyszerűen csak ennyi volt a történet. Viszont soha nem írtam olyat, hogy ez mindig így fog történni.

Most is írhatnám, hogy (MNB):

PLN/HUF@2002.03.13=67,37

PLN/HUF@2013.03.13=74,06

vagy hogy:

USD/HUF@2002.03.13=280,50 (!)

USD/HUF@2013.03.13=236,04 (!)

vagy hogy:

GBP/HUF@2002.03.13=396,18 (!)

GBP/HUF@2013.03.13=353,33 (!)

vagy hogy:

JPY/HUF@2002.03.13=216,45

JPY/HUF@2013.03.13=246,47

Ugyanakkor érdemes meglátni azt, hogy mi okozza a fejekben a legnagyobb gondot: Az, hogy ezekhez a devizákhoz gyakorlatilag nincs semmi köze a forintnak. Sőt mi több, az látható, hogy ha a lakossági hitelezés USD-ben, vagy GBP-ben történt volna, akkor az lett volna a csúcs. Node milyen devizanemekben is volt a hitelezés? Hát nem ezekben a devizanemekben! "Minő véletlen" egybeesés, hogy pont az a két devizanem az, amiben a hitelezés volt, amihez képest a forint nagyot gyengült ebben az időszakban, avagy, amelyek nagyot ERŐSÖDTEK(!) a többi devizához képest. Merthogy, ha megnézzük azt, hogy a CHF/HUF és az EUR/HUF kereszt hogyan alakult ebben az időszakban, akkor egyszerűen nem szabad megfeledkezni arról, hogy a CHF és az EUR nem a forinthoz képest erősödött meg, HANEM MINDEN MÁS DEVIZÁHOZ KÉPEST, magyarán szólva SEMMI, de az égvilágon SEMMI sem indokolja, és indokolhatta azt, hogy a forint EZEN devizákkal EGYÜTT erősödjön 2002-2010 között egyszerűen azért, mert semmiféle fundamentális, semmiféle gazdasági és semmiféle egyéb oka és értelme sem lett volna ennek.

Tehát kétséget kizárhatóan megállapíthatjuk, hogy a forintot MESTERSÉGESEN ERŐSÍTETTÉK, hogy lépést tudjon tartani ezen két devizanem erősödésével(!), aminek nemhogy értelme nem volt, hanem egyenesen csak hátránya volt Magyarországra nézve, hiszen ezt semmi sem indokolhatta, kivéve:

Az a rohadt devizahitelezés, amit úgy kívántak szőnyeg alá söpörni, hogy a mesterségesen erős forinttal alacsonyabb részleteket tegyenek lehetővé, ezáltal azonban alapvető versenyhátrányba hozták azokat a cégeket, amelyek a világpiacon domináns EUR/USD zónákba igyekeztek és igyekeznek termékeiket eladni, hiszen nyilvánvalóbban EGYRE VERSENYKÉPTELENEBBEK lettek ezeken a piacokon, hiszen ugyanazon INFLÁLÓDÓ forint mennyiséghez nem kérhettek el több DEVIZÁT, sőt mi több, ugyanazon devizás szerződés USD-ben megkötötött szerződés esetén még nominálisan is egyre kevesebb forintot hozott.

Vagyis emlékezz vissza, hogy én mennyiszer leírtam, hogy nem normális az árfolyam és gyengíteni kell az export miatt. Azt nem hiszem, hogy le mernéd írni, hogy soha nem írtam ilyet, és azt sem hiszem, hogy leírnád, hogy én soha nem követeltem ezt. Már hogyne örülnék, ha ez megvalósul és miért az következne ebből, hogy nem volt igazam, ha megvalósul? Abból, hogy TUDTAM, hogy az előző jegybankelnök alatt ennek esélye sincs, és ennek hangot adtam, abból nem az kövektezik, hogy azt hittem volna, hogy ez a normális, minő szerencse, hogy írtam is egy blogot a devizaválságokról, amiben szépen levezettem, hogy ez a probléma a magyar gazdasággal, és valójában 2008 óta ez ÉS CSAK EZ a probléma, vagyis ez ellen sürgősen tenni kell(ene). Most tesznek én meg örülök ennek.

Ezen kívül azt is MINDIG megemlítettem, hogy szerintem még az előző jegybankelnök alatt belengetik az árfolyamot 300 fölé, hogy az árfolyamgátat "népszerűsítsék" és azt is, hogy szerintem régesrégen 300 felett kellene lennie az árfolyamnak vagyis mindig azt állítottam, hogy a 300 alatti forint árfolyam ERŐS, vagyis a normál szinthez gyengülnie KELL. Más szavakkal, az nem gyengülés, amikor az irreális felárazás kikerül a rendszerből, vagyis értelmetlen "gyengülő forintról, vagy gyengébb forintról értekezni abban a közegben, amiben a forint irreálisan túl van értékelve.

Az egyik meglátásom tehát egy jelenidejű tény állítsa volt, a másik pedig egy jövő idejű várakozás amiről tudtam, hogy simor andrás csinovnyik alatt nem fog bekövetkezni, mert ő egész regnálását a forint (relatív) erősödésének szentelte, hogy ártson az országnak és védje a megbízói érdekeit.

És hát minden egyes alkalommal elmondtam azt, hogy szerintem 300-330 között kell lennie a forint árfolyamának és hogy azt nem szabad relatív erősíteni az EUR-hoz képest, vagyis legalább az infláció különbséggel kell stabilan tartani, az árstabilitás ugyanis szerintem az, hogy az infláció a devizában IS megjelenik.

Vagyis, akkoriban:

JELEN időben azt írtam, hogy "no panic, nincs semmi gond a forinttal, tessék megnézni, hogy a térségi devizák hogyan mozognak". Ezen kívül azt írtam, hogy "a forint felértékelésre van ítélve", amit bárki megláthat, aki ránéz az előző jegybankelnök által folyamatosan erősített forint grafikonjára. EZ ÜGYBEN pedig az a minimum, hogy valaki felfogja azt, hogy a PLN és a HUF esetében nem ugyanaz az inflációs ráta, azaz abból, hogy a két deviza együtt mozog éppen az derül ki, hogy ha a PLN/EUR a fair árfolyam, akkor a HUF/EUR nem lehet az, az nyilvánvalóan mesterségesen van fenntartva és mesterséges forint erősítést jelent.

JÖVŐ időben azt írtam, hogy "szerintem be fogják lengetni 300 fölé az árfolyamot".

TEORETIKUSAN azt, hogy a mesterséges erősítés kiveztése értelemszerűen egy korábbi árfolyamhoz képest gyengébb, de valójában a valóságnak megfelelő árfolyamot fog jelenteni, ami után természetesen ugyanúgy fog mozogni a forint, mint a többi térségi deviza, hiszen a fair árfolyamon már nincs miért különbséget tenni ezek között. Ez a lépés pedig a hozamelvárás csökkenésével és az alapkamat csökkenéssel fog együtt járni, hiszen maga az alapkamat csökkentése fogja ezeket a következményeket kiváltani. Erre írtam TÉNYKÉNT azt, hogy hiszen pontosan ez történt azóta, amióta a külső tanácstagok kierőszakolták a kamatok csökkentését.

Ennek megfelelően az a HITED, hogy azt HITTED, hogy amit írok az örökérvényű igazság, az a te bajod, én soha még csak hasonlót sem sugalltam. Ha ezt nem vagy képes megérteni, az a te bajod, én nem magyarázom el ezt többször. Mert ha most átírod a fenti JELENT multidőbe annak okán, hogy már nem simor andrás csinovnyik diktál, a JÖVŐ időt teszed jelen időbe, a TEORETIKUSAN-t pedig a SZERINTEM (==még nem tény, csak hit) JELENBELI jegybanki politikához teszed oda, akkor szerintem nem lehet több kétséged afelől, hogy egyszerűen hinni akartál abban, amit írtam, ahelyett, hogy megérteni akartad volna.

Ez viszont nem az én hibám.

És többet nem fogom elmagyarázni, mert nem igazán érdekel abban a kérdésben a véleményed, hogy én mit írtam és miért, illetve, hogy én mit hiszek és miért.