Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: Ezért .. ???

prospero Előzmény: #596404

Persze, hogy nem csak a születésszám a lényeg, hanem a járulékfizetők száma, a járuléktömeg és a foglalkoztatottság alakulása, de szerintem viszonylag könnyen belátható, hogy egy 3 milliós generációból nehezen lehet 3,9 millió járulékfizetőt előállítani.

Hiába magas Németország termelékenysége és a felosztható járuléktömeg, a probléma ott is az, hogy egy bizonyos időszakban nagyon örültek az aktívak egzisztenciaépítésének !, a fogyasztói társadalom kialakulásának, - aminek következménye manapság, hogy ott sikk nem gyereket vállalni a nők körében - de ők sem tudják fenntartani a nyugdíjrendszerüket, mert nem születik elég potenciális járulékfizető. Megoldják bevándorlással - most még !- de sokkal nagyobb költséggel, mintha vigyáztak volna arra, hogy a nyugdíjkorba kilépők helyére legyen elég aktív belépő.

Nálunk nincs pénz a bevándorlók felzárkóztatására, azokat sem tudjuk felzárkóztatni, akikkel 500 éve együtt élünk!

Tehát 5 millió aktívból 3,9 millió potenciális járulékfizető van jelenleg. Nehezen tudom elképzelni, hogy úgy nőjjön a termelékenység és bérszínvonal, hogy 2 milliós generáció el tudja tartani a 4 milliós nyugdíjas tábort, plusz az 1 millió gyermekét.

Ebből pedig nem vagyoni koncentráció következik szerintem, hanem elszegényedés.

Game over!

Aminek elkerüléséhez az első lépés, hogy fokozod a reprodukciós rátát, és ha ez megvan illetve közben is folyamatosan azon kell dolgozni amit mondasz: potenciálisan jól képzettek, iskolázottak legyenek a megszületett gyerekek, és legyen munkalehetőség a számukra. Ebben szerintem nincs nézeteltérés közöttünk, csak nálad hiányzik az első lépés.