Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #596402

"Átlagokról beszéltem volt negatív és talán 2% körül volt a legjobb reálhozam 13 évre átlag."

Van 13 év tapasztalat, amiben volt rodeo, bukó, minden, ahogy illik, de azért többnyire inkább extrém emelkedés. Ennek megfelelően éppenhogy pontosan kivetíthető ez 30 évre, azaz pontosan látható, hogy a reálérték növekedés ekkora távon egy ilyen rendszerben pontosan zéró, vagy kevesebb, egyebekben éppen annak a tehetetlensége miatt. Sőt mi több, ha véletlenül maradt volna a rendszer és egészen nagy pénztömeget kezelt volna, akkor ez méginkább igaz lett volna egyszerűen nagy számok és nagy befektetések törvénye alapján.

"Vsz teljesen elképzelhető 30 éves időtávon a reálérték megduplázása. Nem igényel egy olyan észveszejtő teljesítményt vsz."

És azzal mire mész? Csak számolj utána, az annyit tesz, hogy kétszer annyi pénzt kapsz vissza ennyi idő alatt, mint amit betettél, csakhogy annak a kamatköltségére adóban kifizeted az alapot. Ez annyit tesz dezsdvíreg gözödd izs, hogy a rendszer nagy előnye, hogy amit befizetsz, azt reálértéken visszakapod, miközben gennyesre keresik magukat egyesek rajtad. Na nehogy már ehhez tapsolni is kelljen!

Egyébként a duplázás még az ÖNYP-nek sem sikerült. Innentől miről beszélünk?

"1 millió reálhozam ez keveseknek jött össze amiről itt beszélsz, az vsz max néhány ezer ember a visszalépő majd 3 millióból."

Tessék nekem elmondani, hogy ha ezt állítod, akkor miről tetszik beszélni, hogy ez a rendszer megérte? 1 millió reálhozam tudod milyen kevés 13 év alatt? Mire elég az? Mekkora hozamot tudna ez a rendszer biztosítani hosszú távon?

"Legnagyobb amit hallottam az olyan 3 millió , vagy 5 millió már nem emlékszem de abban tagdíjkiegészítés is volt. Voltak sokan a semmit nem kaptak átlag kb 100 k körül."

Na nézd már, szerepet cseréltünk? :)

A végén annyira benézel mindent, hogy nekem már írni sem kell, mert engem fogsz igazolni.

Átlag=100.000 HUF. Taglétszám: ~3.000.000 ember. Kezelt vagyon: 3000 milliárd.

3000 milliárd / 3 millió = 1.000.000/kopf.

Reálhozam = 100.000*3.000.000 =300 milliárd.

3000 milliárd fenntartási költsége 5% éves kamattal számolva az államnak került évente: 150 milliárd HUF.

Vagyis az utolsó két évben már biztosan több volt a fenntartási költsége a rendszernek (és akkor most a befizetéseket meg sem említem), mint a teljes reálhozam, aminek a termelésére 13 év alatt képes volt.

Röviden, és értelemszerűen, amennyiben a 3000 milliárdnak megfelelő államadósságot nem tudja meghaladni reálértékben a növekmény, akkor az a rendszer kizárólag - és értelemszerűen - veszteséges lehet mind az állam, mind az abban részt vevők számára. Ha tovább ment volna a rendszer, akkor pont az történt volna, hogy már az éves(!) fenntartási költséget SEM érte volna el az összes reálhozam.

EZT fenntartani? Észnél vagytok?

13 év alatt 100k körül reálhozam, és ebből már teljesíteni kellett volna kifizetéseket. Most képzeljed el azt a tömeget, amely kézhez kapja azt, hogy 75% nyugdíjat kap csak, és ahhoz a 100.000 Ft REÁLHOZAM mondjuk 10%-át kapja kézhez évente, vagyis havi ~1.000 Ft-ot. Agyrém...