Re: nincs cím
Előzmény: #596243"Visszakerül ez a lóvé az államkasszába az anonim alkoholistákhoz, szóval ha ez történik akkor nyilván az mnyp-s időszakra is jár a 100% állami nyugdíj hiszen végső soron visszakerült oda a pénz a sok Mekk mesterkedés után.
Akkor ugyanaz a szitu mintha önként visszaléptél volna. Max a reálhozamot már nem adják oda."
Ez elsőre annyira jól hangzik, hogy majdnem egyetértettem vele, de aztán észbekaptam és rájöttem, hogy mi ezzel a logikával a probléma. A probléma az, hogy annak és csak annak érhette meg a manyup ennyire aki fanatikus kommunista, vagy akinek eszméletlen nagy a reálhozama. Mi következik ebből? Az következik ebből, hogy az előbbi soha nem fog visszalépni, ha csak nem lesz más megoldás (viszont náluk eleve értelmetlen lenne a rendszer hasznáról értekezni), az utóbbi viszont a reálhozam felvételével azonnal a pénzéhez jut, amit innentől kezdve szabadon befektethet. Ez annyit tesz, hogy annak a megforgatásával (hiszen ez esetben semmiféle jutalékot nem vonnak le tőle, sem fenntartási díjat nem kell fizetnie) ugyanezt az eredményt könnyedén tudja hozni, vagyis 10-30 év távlatában sokkal jobban KELL járnia, mintha benn maradt volna a rendszerben.
Éppen ezért nem lehet igaz azon vélekedés sem, hogy legfeljebb a végén visszakerülsz, ugyanis pont az a helyzet, hogy semmiképpen sem kerülhetsz vissza jobb állapotban, mint amiben most vagy, de ha reálhozamod sem lesz, akkor végképp veszíteni fogsz.
Vagyis a legjobb az, ha most lép ki valaki, amikor MÉG VAN reálhozam kifizetés, mert a pénz befektetésével jobb helyzetbe kerül, mint amiben a bennmaradók lesznek.
Tehát még csak ebben sincs igazad.