Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

prospero Előzmény: #594370

Pontosabban: ha javítottak is az arányokon 2007-ben és 2008-ban, 2008-ban előírták hogy a vagyon jelentős részét részvényekbe kell fektetni - amire valljuk be, ha kerestek sem találhattak volna rosszabb időpontot - de ok, tegyük fel, hogy jóhiszeműen jártak el - akkor is tény, hogy 1 év alatt elvesztették -2008-ban - a vagyon negyedét. Legalábbis az enyémet. 3-4 év befizetését. 3-4 hónap alatt.

Őszintén kérdezem: ha nem a saját vagyonodról van szó, hanem egy országéról, tudván, hogy sikertelen működés esetén ugyanúgy az államnak kell helytállnia minden megtakarító buktájáért, csak akkor már egyösszegben (mivel 3 millió mnyp tag szavazóról van szó) - szóval őszintén kérdezem: ezek után Te, mint állam fel mered vállalni, hogy

1. ez bármikor megismétlődhet, csak 5-10 év múlva már nem 3000 milliárdnak hanem mondjuk folyamatos növekedés esetén 6-10000 milliárd forintnyi vagyonnak tűnik el a 25%-30%-a 3 hónap alatt? Egyre nagyobb kockázat, állami garanciával megspékelve - én lehet gyáva vagyok - de én ezt felelősen nem tudnám felvállalni.

Amikor bevezették a mnyp rendszert, akkor is abban bíztak, hogy az ország előtt folyamatos növekedési pálya áll és nem lesznek gondok a világgazdaságban. Hát lettek. Ezek alapján kérdezem: hogy szerintetek felelős döntés-e ezt tovább erőltetni?

Vagy inkább az a felelős döntés, hogy a jelenben rendelkezésre álló forrásokat a legjobb jelenbeni és jövőbeni gazdasági pozíció kialakítására kellene használni - biztosítva, hogy a társadalom tagjainak legyen a saját jövedelméből annyi, hogy meg tudjon takarítani - a saját kockázatviselési hajlandóságát figyelembe véve: azaz, ha valaki bankbetétben, akkor abban, állampapírban akkor abban, befektetési jegyben, akkor abban, részvényben akkor abban, biztosításban vagy valamilyen nyugdíjmegtakarítási formában, akkor abban?