Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Scipio Előzmény: #589707

Mikor linkeltem még "mai" volt :) Egyébként nem mond ellent nekem. Nem beszéltünk még a hds-veszteségekről itt? Pedig talán a leginkább félreértett része ez a hadtörinek az átlagolvasó szempontjából.

A honvédek 50%-os vesztesége úgy jön ki, hogy 80-90% a harcoló alakulatoké, 10-20% a különféle kiszolgálóké. Értelemszerűen utóbbihoz kell a zsidókét arányosítani, tehát 10-20% vs. min. 50%. 3-5-szörös különbség, ahogy már legelőször is írtam... Ez meg azért volt, mert már az áttörés előtt hullani kezdtek az éhezéstől-fagytól-betegségektől. Ezeket meg nem én mondom 70 év távlatából, hanem a szemléző hm. írja le döbbenten, no meg a számos erről írt jelentés-memoár stb. és mivel egyéb hátsó alakulatnál messze nem ez történt, pusztán a körülményekre nehéz lenne fogni, ehhez a keret bánásmódja kellett...

Már az előbb is írtam, hogy teljes tévút, amit az áttörés utáni veszteségkialakulásról - azaz fegyvertelen jobban szenved - gondolsz. A gyalogosok az első vonalban harcoltak, gyakran az utolsó töltényig, aztán harcolva vonultak vissza, újabb és újabb utóvédállásba rendeződve, hogy lassítsák a szovjet előrenyomulást. Ezalatt a több/10 km-rel hátrébb lévő alakulatok viszonylag rendezetten, gyakran az ellenséggel egyáltalán nem találkozva vonultak vissza, elvíve minden használható közlekedési eszközt -tgk. szánok stb. - a megsemmisítésük előtt még felpakoltak a raktárakból, eltüzelték a fellelhető tüzifát stb. stb. A harcolóknak meg ebből szinte semmi sem jutott. Ez látszik a veszteségeken, az említett 10-20 vs. 80-90-es arányon, ez kellene, hogy a muszosokén is látszódjon, de a fentiek miatt eleve hendikeppel indultak és persze ezen "javak" osztásából is kimaradtak.

Íme a 20.k.ho vesztesége, ami annyiból más mint az átlag, hogy két másik ho-val a bekerített III.hdt-hez tartoztak, így értelemszerűen a hátsó alakulatok sem "úszták meg" olyan "olcsón", hiszen a bekerítésbe ők is bennragadtak, így átsorolták jó részüket a harcoló alakulatokhoz, a zsidókat persze nem, de esetükben láthatóan mindegy volt...:

A 6 gyalog zlj. 80-95%-os veszteséget szenvedett, a tüzér, lovas, légvédelmi, híradó és vonatalakulatok 50-60%-ot, a muszosok 92%-ot. Az is figyelemreméltó, hogy náluk a legnagyobb a tiszti és legénységi állomány vesztesége közötti különbség, persze az előbbiek javára...

Ez talán segít megérteni a megsemmisülős kitételt is. A 200k-s hds. 61k "bevethető" - többségük épp, hogy még menni tudott...- emberének döntő többsége a hátsó alakulatokban szolgált, gyalogság viszont alig volt közöttük, azok is a lehető legrosszabb állapotban, így gyakorlatilag bevethetetlen, harcra alkalmatlanná vált a hds. a látszólag nagy létszám ellenére is - a fegyverzet hiányáról meg ne is beszéljünk.