Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Re: nincs cím

Előzmény: #589681

A cikk tegnapi, egyébként pedig pont akartam idézni azzal a kérdéssel, hogy ugye őrá lehet hivatkozni? :)

Mert nézzed meg a cikket és a benne lévő számokat. Mert igen érdekes számadatok vannak ott, és messze nem arról árulkodnak, amit korábban állítottál (és én nem fogadtam el), hogy a munkaszolgálatosoknak brutális lett volna a veszteségük a hadsereghez képest és töredék az esélyük egy katonához képest a túlélésre.

Nézzed csak meg a számadatokat:

Ungváry a hadsereg esetében 75%-os túlélési arányról ír, a muszosok esetében pedig 50%-ról, ami szerinten egyáltalán nem szignifikáns különbség, és pont nem támasztja alá azt, amit még ő is oda akar írni, hogy ennek az oka az lett volna, hogy szándékosan hozták őket ebbe a helyzetbe. Ez ugyanis tévedés, EBBEN a helyzetben voltak a STÁTUSZUK (muszos, nem fegyveres) miatt. Ahhoz képest viszont az 50% vs. 75% egyáltalán nem rossz arány, sőt kifejezetten meglepően magas ahhoz viszonyítva, hogy a hadsereg sem tudta minden bajtársát kimenteni, azt pedig egyértelműen cáfolja, hogy szándékosan lettek volna rosszabb helyzetbe hozva: Értelemszerű, hogy egy fegyvertelen embernek jóval kisebb a túlélési esélye egy lerohanás esetén, EHHEZ KÉPEST az 50%-os túlélés meglepően magas és egyáltalán nem arról árulkodik, hogy különösebben rossz helyzetben lettek volna.

Ha pedig mindehhez hozzátesszük, hogy ezt az tette lehetővé, hogy a közvetlen frontkatonák esetében 100% körüli halálozási arányról ír, akkor megint az az érdekesség adódik, hogy az 50% is és a 75%is alapvetően nekik köszönheti az életét.

Mindehhez hozzátartozik az is, hogy azt is írja, muszosnak lenni sokkal jobb esélyt jelentett, mint katonának lenni a háború teljes viszonylatában, azaz ebből szerintem éppen az következik, hogy a muszosság nemhogy nem volt zsidókérdés, vagy megsemmisítési vágy, hanem ettől az esettől eltekintve valójában tényleg jobb volt az esélyük a túlélésre, ami szerintem önmagában cáfolja azt az elméletet, hogy őket meghalni vitték volna a frontra.

Ahogy Ungváry írja, nem igaz az elmélet, hogy a hadsereget meghalni vitték volna oda, mert (megdöbbentő amit ír) amit lehetett, megkaptak - de ebből pont az következik, hogy a muszosokat sem azért vitték oda, és nem is azért haltak meg ők sem, mert ez szándék volt, hanem mert ilyen a háború.