Re: HUFF
Előzmény: #588380Szerintem meg nincs semmi különös sem, éppen az a lényeg szerintem, hogy MOST semmi sem történik, semmibe sem avatkozunk bele és a HUF szépen elválva a magyar POLITIKÁTÓL már csak a normál közép európai gazdaságok módjára mozog, teljes összhangban azokkal (kivéve a hisztifaktort). Én ennek azért örülök, mert ennek mindig is így kellett volna lennie, és ha így is lett volna, akkor például soha nem jött volna létre ebben az országban a devizahitelezés. Végre NINCS szerepe a politikának, politikusi nyilatkozatoknak és végre nem is ezzel foglalkoznak a politikusok, illetve ha megszólalnak, akkor (szerintem nagyon helyesen) azt mondják, hogy a politika NEM fog beleavatkozni az árfolyamba, azaz nincs többé manipulálás, annyi lesz az árfolyam, amennyi, EZZEL KIVÉDVE a spekulációt a forint ellen, amit pont politikai befolyás esetén lehet megtenni, mert akkor várható rajta nagy haszon. Ha egyszerűen elmozog a forint, mert hagyják, akkor semmiféle haszon nem várható egyetlen spekulációval sem. Politikai kockázata már nincs a forint mozgásnak, mert ott az árfolyamgát mindenki számára, innentől ha gyengülnek a devizák, gyengül a forint, ha erősödnek, akkor meg erősödik.
Ennyire szép együttmozgásokban talán csak az a furcsa sokak számára, hogy eddig nem így működött a forint, mert politikai okokból manipulálták és sokan most is sokan ezt várják, illetve hiányolják megszokásból.
Most egyszerűen annyi a deviza ára, mint a térségi devizáké, vagyis végre normálisan kereskednek vele. Ha pedig valamelyik térségi deviza billen, akkor billen a forint is (a hisztifaktorral), amikor pedig erősödnek, akkor erősödik a forint is. Ha nagyok a mozgások, nagy lesz a mozgás a forint piacon is.
Ugyanakkor azt is szeretném jelezni, hogy nagyon elkényelmesedtek a hölgyek és urak és nagyon feledékenyek is. Csak emlékeztetnék mindenkit arra, hogy amikor még volt árfolyamsávok voltak, akkor "A középparitás a sáv 2003. június 4-ei „eltolása” óta 282,36 forint az euró ellen, „erős” széle 240,01, „gyenge” széle 324,71 forint."
Most igazán nem azért mondom, de ugye még ha ezt az adatot nézzük is, akkor is baromi messze van a sávhatár, és ugye a 2003-as(!!!!!) sávközéptől is alig 5%-ot tértünk ki. Ha 2003-ban valaki azt mondja, hogy 2012-ben hisztériázni fognak 5% gyengüléstől, akkor valószínűleg körberöhögik két okból, az egyik az, hogy mindenki meg lett volna győződve arról, hogy addigra EUR lesz és nem forint, a másik pedig az, hogy ha mégsem lesz EUR, akkor nem 5% lesz az eltérés a középárfolyamban és nehogy már 5%-tól legyen hisztéria, hiszen inkább 20-30% kitérést vízionáltunk volna erre az esetre.
Tehát: 5%-ra vagyunk a 2003-ban meghatározott középértéktől, figyelembe nem véve(!) az EUR-HUF közötti inflációkülönbséget 2003-2012 között. Innentől kezdve miről is beszélünk, amikor még mindig ordító REÁL felértékelésben van a forint az EUR-hoz képest, de egyebekben is teljességgel jelentéktelen az elmozdulás?
Azt meg csak végképp csendben, igazán suttogva jegyezném meg, hogy az USD árfolyama 2003(!).01.11.-én 222,11 FT/USD volt, 2013.01.11.-én pedig 222,57... ami szerintem piszkosul nem a leértékelődő forintot mutatja.