Re: Feljelentés
Előzmény: #586607Tőzsdenyúl, én egy rendkívül rossz példa vagyok a magyarországi devizahiteles problémakörben.
Akkor pár szóban megismétlen az új fiúknak, lányoknak azt, amit már leírtam korábban, hogy ne kelljen keresgélni :)
Nekem jelentős bevételem volt akkoriban is EUR-ban, így számomra nemhogy az nem volt igaz, hogy a devizahitel kockázatos, hanem rám pont az volt igaz, hogy a forinthitel lett volna kockázatos. Nem véletlen, hogy szóba sem jöhetett, és amikor összehasonlítottam a CHF ajánlatokat az EUR-ral, akkor az derült ki, hogy még közel 30-40% CHF EUR-ral szembeni erősödés esetén is jobban megéri a törlesztőrészlet az átküldött tájékoztató szerint. Mondhatni, számomra az volt a rossz időszak, amikor erős volt a forint, mert a bevételem csökkent jobban nominálisan forintálisan, mint a kiadásom, és amikor elgyengül a forint, akkortól kezdett jó lenni, mert természetesen jóval több volt a bevételem, mint amennyivel a hiteltörlesztés emelkedett. Mert természetesen én a jövedelmem kicsinyke részére kötöttem devizahitelszerződést már akkoriban is, vagyis eleve nem volt kérdés, hogy mikor járok jól.
Namármost, bekértem az anyagokat, átnéztem őket. Nem tetszett a LIBOR-hoz kötés CHF-nél, mert nem egészen értettem, hogy mi köze a LIBOR-nak az SNB árfolyamához és hogy MIÉRT MINDEGY, hogy MILYEN DEVIZANEMBEN van a szerződés? Mindenesetre tehát, közöltem, hogy én akkor is CHF hitelt akarok felvenni, és akkor is CHF-ben akarok törleszteni.
Az első megdöbbentő válasz ekkor érkezett:
Akkor nekem TÖBBET(!!!!) kell fizetnem.
Tehát még egyszer megismétlem:
Ha én devizahitelt veszek fel és devizában törlesztem, AKKOR AZ DRÁGÁBB, mintha ezt forintálisan mutatják ki. Ugye érdekes tozsdenyul és kezded már érezni, hogy miért volt számomra furcsa már akkor a szerződés, különösen annak alapján, hogy ennek ellenére ragaszkodtak ahhoz, hogy a folyósítási összeg (CHF!-BEN!) a szerződésben mégis FORINTBAN(!) kerüljön meghatározásra?
Azaz tozsdenyul, olyan szerződést toltak elém CHF szerződés alapon, CHF törlesztéssel, CHF NYILVÁNTARTÁSSAL(!) amiben a hitelfelvételi összeg FORINTBAN(!!!!) volt megadva, és AZNAP váltották le, amikor folyósították a hitelt, de természetesen a számomra kedvezőtlen árfolyamon. Szóval már itt KÉTSZERESEN besz*pattak, mert:
- drágábbá vált a törlesztés, nem is kicsivel mintha forintban fizettem volna, mert vagy 0,5%(!) felára volt ennek,
- majd ezek után is forint szerepelt a szerződésben tiltakozásom ellenére és a forintos összeget váltották le egyszer CHF-re, hogy a számlámra kerüljön, majd onnan kellett visszaváltanom, ÉLBŐL kétszeres árfolyamátváltást elszenvedve,
- minderről akkor tájékoztatva, amikor már aláírás alatt volt a szerződés, és már nem tudtam mit csinálni, mert sem időm, sem kedvem nem volt több százezer(!) forintért újra kezdeni a procedúrát.
Magyarán, gyakorlatilag megzsaroltak és kiszolgáltattak, ami ellen semmit sem tehettem.
Mindezek után jött az, hogy én - másokkal ellentétben - felírtam a devizaárfolyamot a pénztár mellől (talán dél lehetett, biztosan nem reggel volt), mielőtt aláírtam volna a szerződést, és döbbenten konstatáltam, hogy a két árfolyam nem egyezik, sőt mi több, számomra igencsak hátrányos. Ezt szóvá is tettem, mire az a válasz érkezett, hogy "az nem számít, hogy ott mi van, MERT AZT NEM SZOKTÁK MINDIG ÁTÁLLÍTANI, AZ SZÁMÍT, AMIT LEÍRNAK".
Tehát gondolom kezded már érteni, hogy hiába számoltam én korábban, hiába ellenőriztem az árfolyamot, hiába kalkuláltam, ha utána egyszercsak azt mondták, hogy "KI NEM SZ*RJA AZT LE, AMIRŐL ÉN TUDHATOK, AZ SENKIT SEM ÉRDEKEL".
Na ezek után jött az, hogy bár forintális volt a szerződés szerint utalandó összeg a szerződésben egy TÉNYLEGES devizahitel esetében, két részletben történt meg az utalás, azonban a MÁSODIK utalásnál """véletlenül""" nem a forintösszegnek megfelelő összeg került utalásra, hanem akkor meg a deviza alapján számolt összeget tettek rá a CHF számlámra, vagyis forintálisan MÁR AZNAP TÖBB VOLT A TARTOZÁSOM, mikor felvettem a hitelt, mint amennyiről a szerződés szólt.
Amikor ezt szóvátettem, közölték, hogy örüljek.
Mindezek után eltelik pár év, és panaszt teszek, hogy szerintem nem stimmel, ahogy számolnak, hiszen én már törlesztek (valódi hitel esetén bizony szépen csökkent a hitel alapja), a HIRDETMÉNY SZERINT a feltételek nem változtak, akkor hogyan lehet az, hogy mégse fizetek kevesebbet? Erre jött az a válasz, hogy "hát azért, mert még nem fizetek elég régen". És mondom az, hogy már csökkent az alapom? "Az nem számít, mert ez egy ilyen szerződés". Gondolom mondanom sem kell, hogy a szerződéshez még csak tervezett fizetési kötelezettségeket, havi részleteket, havi részlet kiszámításának a módját sem mellékelték, illetve, ami a szerződésben volt, avval köszönőviszonyban sem volt a ténylegesen előírt összeg.
Mindezek után azt játszotta el a tróger banda, hogy "előírta a számlán" a következő havi fizetési kötelezettséget, DE CSAK AZ ALAPOT, ezzel szemben a kamatokat, kezelési költséget NEM ADTA MEG, azt "találomra" kellett befizetni, mert SENKI sem tudta megmondani, hogy az mennyi lesz, vagyis nekem kellett állandóan figyelni, hogy mit kell befizetni.
Ja igen, mert befizetni kellett. Mert ugye, meg volt adva a bűnbarlang feltételeiben, hogy a saját számlák között az átvezetés díjtalan és azonnali. Ami persze igaz is volt abban az esetben, ha a saját számla nem hitelhez kapcsolódott, azonban mivel az enyém hitelhez kapcsolódott, ezért arra köteleztek(!), hogy BANKON BELÜL DEVIZAÁTUTALÁST INDÍTSAK, ami három nap alatt ér át és egyszer fizetek DEVIZA INDÍTÁSI DÍJAT EGYSZER MEG FOGADÁSI DÍJAT.
Ilyen díjtétel a kondíciós listában természetesen egyáltalán nem szerepelt, hiszen ott csak KÜLFÖLDRE INDÍTOTT UTALÁSKÉNT szerepelt a devizaátutalás, a belföldi számlák közötti átutalás és a saját számlák között hangsúlyosan NEM.
Magyarán szólva, de facto meggátolták azt is, hogy mondjuk ha úgy hozza az élet, akkor a forint számláról vezessek át pénzt, mert lehetetlenné tették, vagyis minden hónapban készpénzben kellett bevinnem a pénzt, mert különben elképesztő buktában lett volna részem és ebben csak az vígasztalt, hogy olcsóbb volt valutát váltani a pénzváltóban, mint a bankban devizát váltani saját számlák között, ami egyebekben is egy nonszensz.
Mindezek tetejébe egyébéként, pár év után, meg a panaszom után hónapokkal, egyszercsak megjelent a CHF számlámon vagy 900 CHF(!), én meg csak néztem, mint a moziban, hogy "EZ MI"? Na írtam is egy levelet, fel is hívtam őket, hogy "MI EZ?" mire az a válasz jött, hogy FOGALMUK SINCS, próbáljam meg abban a fiókban, amiben felvettem a hitelt.
Be is mentem ODA IS, de ott is csak néztek mint a moziban, hogy "EZ MI LEHET?" mert erről a tételről senki sem tudott semmit, SOHA nem kaptam róla írásban értesítést, sem arról, hogy mi okozta, sem arról, hogy hogyan számolták ki, sem arról, hogy miért kapom vissza, csak annyit mondtak """MEGNYUGTATÓAN""", hogy az az enyém, nyugodt lehetek. Mondtam nem vagyok nyugodt, nézzenek már utána. Aztán SZÓBAN(!!!) kaptam egy olyan tájékoztatást, hogy "rosszul számolták a kamatokat, költségeket és emiatt utalták vissza ezt az összeget", ami szerintem elég pontosan mutatja az egész ügyintézést, a komolyságot és a precizitást, nomeg azt, hogy mennyire lehetett bízni a bankok számításaiban, meg egyebeiben.
Ezek után egyoldalúan(!) módosították úgy a szerződést, hogy megszűnt a különbségtétel a kamatozásban a CHF és CHF ALAPÚ hitelek számítása között, de véletlenül megmaradt a CHF esetén történő túlfizetés. Majd ezek után csökkenni kezdett az SNB alapkamat, a LIBOR is, de valamiért mégiscsak növekedni tudtak ezek a tételek az esetemben, amit jól láthatóvá tett az, hogy nálam minden tétel devizában volt nyilvántartva. Mindezek után kijött a rendelet arról, hogy középárfolyamon kell váltani, mondtam hurrá, bemegyek, fizetek ott, mire közölték, hogy igaz, hogy már nincs különbség a CHF és CHF alapú hitelek között, de ez most hirtelen mégis CHF-es lett.
Na itt pattant el az agyam, és közöltem, hogy az első adandó alkalommal fel fogom mondani a szerződést, és én már úgy voltam vele 205-ös CHF-nél, hogy pár hónap mulva felmondom, mert addigra nálam lesz a pénz, oszt onnantól tehetnek nekem egy szivességet. Akkor történt viszont az uzsormaffia bedőlése és emiatt a CHF elrohanása, ami esetemben egyebekben egyáltalán nem volt akkora tragédia, hiszen én csak az árfolyammal voltam kockázatban, azonban csak arra vártam, hogy ~215-re lemenjen és már fizettem is volna vissza a hitelt.
Ekkor történt az, hogy 180-on lehetett végtörleszteni és úgy kitörlesztettem az egészet, ahogy azt illik, mert én ilyen szerződést soha alá nem írtam volna, ha tudom, hogy így működik és hogy így működHET egy szerződés Magyarországon.