Re: HUF "gyengülés"
Előzmény: #583422Már sokszor elmondtam, hogy havonta jelentős összeget váltok át EUR-HUF vonalon, számomra tehát nagyon nem mindegy az árfolyam. Ráadásul FX-en váltom le, hogy ne hízlaljam túlságosan a bankokat :)
Érint tehát nagyon is a mozgás, csak éppen nem DT vonalon, mert az nem érdekel. Engem csak a trendszerű éves változás érdekel, mert az számít a számomra, ott meg azt látom, hogy azért, mert néha NAPOKRA visszatesztel egy kicsit az árfolyam, attól még brutálisan erősödött tavaly óta, ráadásul továbbra is fel van csavarodva nagyjából a 280+/-3,5% árfolyamra, de annak is inkább az alsó részére.
Számomra és szerintem (valamint például a zsidayk számítása alapján) a minimum 300 Ft/EUR lenne normális árfolyam, tehát minden, ami az alatt van, az szerintem túlzottan erős.
Nyilvánvalóan vannak a tőkepiacnak grafikonjai, elemzései, rövid távú változási trendjei, de azok engem nem izgatnak, mivel engem csak a váltáskori árfolyam érdekel, és különösen ennek az évekkel későbbre vetítése. Ezt most visszanéztem, és azt kaptam, hogy idei évben átlagban 286,13 jött ki EUR/HUF FX váltásra. Most őszintén, szinte pontosan ennyi ma is az árfolyam, még 1%(!) sincs az eltérés ezzel a kiugró forgalommal. SEMMI meglepő nincs a számomra és egyáltalán nem látom a "gyengülést".
Az egy teljesen más kérdés, hogy okát sem látom, hiszen elismerten 3% alatti hiány lesz jövőre, 3,5% inflációval(!), csökkenő adósságállománnyal és finanszírozási igénnyel, ami még mindig brutális arbitrázs profitot biztosít a külföldi befektetőknek, akiknek ugye igen komoly mennyiségben kell ehhez forintot venni. Megkaptuk a "stabil" minősítést is.
Tudsz okot mondani arra, hogy mi gyengítené a forintot TARTÓSAN, avagy TRENDSZERŰEN?