Re: A kiegyezésig nem hiteleznek a bankok
Előzmény: #582565"Én azt állítottam, hogy a hitelezés folyamatosan csökken Mo-on - ellentétben a környező országokkal. Ez igaz."
Persze, csak nem mindegy, hogy ezt hogyan adod elő. Úgy példának okáért kapásból lefelejted azt, hogy VAN HONNAN csökkennie, hiszen mi MESSZE jobban el vagyunk, de még inkább voltunk adósodva, vagyis az, hogy csökken a hitelezés, az még mindig nem azt jelenti, hogy arányaiban a környező országok ALÁ ment volna. Éppen ellenkezőleg, még mindig messze felette vagyunk.
Magyarán szólva, ez egy egyensúlyi folyamat felé vezető út, pontosan az, amit írtam, korábban mesterségesen és elmebeteg módjára hitelezték fel a lakosságot, hogy az ebből fakadó pénzköltést "gazdasági növekedésnek" adják el.
A környező országok esetében a hitelezés azért nem zuhant össze, mert sem most, sem korábban nem engedték felelőtlen hitelezési spirálba az embereket.
Tehát az, hogy A LAKOSSÁGI hitelezés megzuhan, az nem baj, sőt, egészséges folyamat, egyebekben pedig azt állítani, hogy baj lenne, hogy az emberek megtakarítanak és nem adósodnak, az valahol nagyon beteg gondolkodásmódra vall, különösen akkor, ha tudjuk, hogy az eladósodás nem a magyar vállalkozásokat, ipart, gazdaságot növelte, hanem jellemzően idegen áruk behozatalára lett elköltve.
"A bankok kivontak 20 mrd euró anyabanki hitelt. Ez is igaz. Szintén ellentétben a környező országokkal."
EZ már nem igaz. Mint többször beidéztem, MINDEN országból vontak ki pénzt, 5% alatt szinte sehonnan sem, de 10%-os listán is sokan szerepelnek. Ehhez képest Magyarország valóban nagyobb számadatot ad ki, de korántsem EGYEDÜLI kivonásról lehet értekezni. Arról meg már nem is beszélve, hogy mint a táblázatokból kiderül valójában a hitelezés összezuhanása nem mostanában történt, hanem 2009-2010 között, méghozzá drasztikusan. Ez MINDEN táblázatból kiderül, még az általad hozottakból is.
Magyarán szólva, még ha igaz is lenne az az állítás, hogy ezt a pénzt most vonták ki, akkor is igaz maradna, hogy ez eleddig csak itt parkolt, de nem most szabadult fel, hanem már korábban. Vagyis ismét oda érkeztünk, hogy egyszerűen azért vonják ki, mert ennyivel csökkent a lakossági hitelállomány és nem is várható (hála Istennek) annak az újra felfutása.
Tehát, ismét oda jutottunk vissza, hogy a kivonásnak a beruházásokhoz, gazdasági vállalkozásokhoz gyakorlatilag semmi köze nincs, annak elhanyagolható része származik ebből a szektorból, ahol viszont éppen az a meglepő, hogy egyáltalán nem zuhant össze a hitelezés.
"Az hogy Te nem érted egy bank mérlegét, plusz nem érted milyen kapcsolat van a nöcvekedés és hitelezés között engem őszintén nem nagyon érdekel."
Én értem, te akarod bigott módon felmondani azt, hogy a lakossági fogyasztás növelése adósságból növekedést jelent. Pedig ez egy teljesen nyilvánvaló hazugság, ezt adták el 2006-ban is a liberálkommunisták, és ehhez kell a liberálkommunista közgazdaságtan: AZ, hogy a FOGYASZTÁS növekedését a TERMELÉS növekedésével párosítsák, vagyis hogy NE VEGYENEK TUDOMÁST ARRÓL, hogy a fogyasztás növekedésének mekkora hányada származik a tényleges gazdasági növekedésből és mennyi a tényleges adósság növekedéséből.
Most hogy mást ne mondjak, az általad emlegetett 20 mrd Euro valóban megjelent 2002-2008 között a lakossági(!) hitelezésben(!), amit ugye ha hét(!) évre leosztok, akkor simán évente kijön 3 mrd EUR költés, avagy magyarra fordítva látszólagos 900 milliárd forint többlet a kereskedelemben és ennek következtében legalább 2-300 milliárdnyi adóbevétel. Ami alsó hangon annyit tesz, hogy GDP arányosan 1%-al hamisítja meg a költségvetés bevételi oldalát és igen alsó hangon 3-5%-al az ország GDP termelését.
Ami pontosan annyit tesz, hogy ennek hiányában valójában 2003-tól igen durva recessziót kellett volna kimutatni, már persze, ami a reálgazdaságot és a jövedelemtermelést illeti. A jövedelemtermelést pótolták ki az uzsorázással a liberálkommunisták, így hitették el a "jobban élünk mint négy éve" című lózungot. Ehhez már csak annyi kellett, hogy a nyilvánvaló dolgokat is elmisztifikálják, közgazdaságtant csináljanak belőle és azt kizárólagos mainstreammé tegyék, közismert összefoglaló nevén: A bullshit diadalának.
"De kérlek a szokásos megalapozatlan hülyeségeidet ne terjesszed ezen a fórumon"
Köszönöm az önkritikádat, szerintem ideje elgondolkodnod a tényszámokon és azon, hogy a kedvenc liberálkommunista közgazaságtanod megbukott és ezt egyre többen, egyre több forumon ismerik be szép lassan és kezdenek végre visszatérni ettől a beteg világképtől a végtelenül orthodoxhoz, ahhoz, hogyaszonygya: Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér című pofonegyszerű közgazdaságtanhoz, ami azzal párosul, hogy a kölcsönből élés pejoratív jelző lesz újra. És hogy megtakarítani jó dolog.