Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #582034

"Az imf 15-20 milliárd eur 4,5k-6k milliárd huf."

Az IMF nem ad ennyit, eddig sem adott ennyit. Ráadásul a legnagyobb baj az IMF hitelkerettel, hogy egyszerre jár le belátható időn belül, ez tehát nem hosszútávú finanszírozásra való - vagy rövid távra, vagy biztonsági hálóként le sem hívva. Az utóbbi nekem is tetszene, ezt már sokszor írtam, de ezt meg az IMF nem akarja, nyilván nem véletlenü, hiszen ezzel 15 milliárddal csökkenthető lenne a tartalékunk és az az után fizetendő uzsora. Nem üzlet a számukra.

Namármost, ha tegyük fel mégis adnának ennyit, amit le kell hívnunk, DE NEM csökkenthető a tartalékunk, akkor az annyit tesz, hogy a továbbiakban az MNB tartalékot az IMF finanszírozza "olcsón", mig egyébként a teljes államadósságot (mínusz ez a tétel) továbbra is piaci alapon kellene finanszírozni, vagyis semmit sem nyernénk vele.

Namármost, ahogy már kiszámoltuk, a fentiek mindösszesen úgy 120 milliárd kamatkedvezményt jelentenének maximum, amire én is azt mondtam, hogy ha FELTÉTELEK NÉLKÜL ideadják ennyiért a pénzt, akkor jöhet, de ugye erről meg szó sincs, az elvárások ezt jóval meghaladják. Innentől olcsó pénzről értekezni szerintem nincs értelme.

"Ráadásul normális gazd pollal jár aminek a hozadéka felbecsülhetetlen."

Az általad "normálisnak" nevezett gazdaságpolitika megbukott és sorban vezetik ki az országok, egyre másra jelentve be azokat az intézkedéseket, amiket mi már meghoztunk. Az a világ, amit te "normálisnak" tartasz, az már soha nem fog visszatérni. Nem csak errefelé, másfelé sem. Nem tudják újrafúni az adósságpiramislufit.

"Azért erre még ne kezdjük el örömtüzeket gyújtani."

Erre pont lehet örömtüzeket gyújtani, mert ez az öröm nagyon fontos, de abban egyetértünk, nem szabad túlmisztifikálni. Ugyanakkor én nem is látom azt, hogy túl lenne a kérdéskör misztifikálva.

"Ezért hoztam fel Japánt ahol a nagyságrendileg 12.000 milliárd usd-s államadósság komoly részaránya belföldi kézben van 90%-os nagyságrendben, nagyon magas lakossági aránnyal. Hát az komoly."

A 90% rendkívül komoly, de ha jobban belegondolsz, még komolyabb az, hogy ~1.200 milliárd külföldi kézben van. Gondolom egyetérthetünk abban, hogy annak az 1.200 milliárdnak a refinanszírozása kissé nagyobb problémával járhat, mint errefelé annak a 10-20 milliárdnak, amiről éppen értekezünk :)