Re: nincs cím
gilgalad Előzmény: #577281Nem hagyom figyelmen kívül a nemzetközi trendeket, de amit a cégünk és a körülöttünk állók átélnek, az nem hétköznapi. És nem a multikról beszélek, mert 30 fős cégnél dolgozom, külföldi a cég de baromira nem multi, ugyanis családi tulajdonban van. Talán ez a szerencsénk, hogy vagyunk még, de pl. ebben a hónapban több mint 10%-a megy a kollégáknak. Ezen kívül van egy kis sport "szakkörünk", általában 10-en 12-en jövünk ott össze. Nos ebből három kis cég tönkrement (csak az innovációs járulékkal kapcsolatos kaszálásnak köszönhetően kettő - az egyik 50-60 fős volt, a másik kettő pár főt foglalkoztatott), ugye ezek azért szintén nem multi cégek? Van egy srác, aki most utazott el jó messzire "tanulni". Van egy sporttárs aki 10 fős cégbe vállalkozóként dolgozik be, mindig kérdezem mi a helyzet, hát az hogy megszakadnak, hétvégéznek és örülnek ha van pénzük, és nem szűnnek meg. Az ő iparágukban vannak így kb. tucatnyian, a többi megszűnt. Ezek a példák nem a kinti recessziónak köszönhették sanyarú sorsukat, nem az exportjuk esett vissza, hanem simán az itteni szabályozói környezet lehetetlenítette el őket, avagy a belső fogyasztás totális beszűkülése.
Akinek még van normális állása a béréből fennmaradó pénzéből csak a legszükségesebbeket veszi meg, olyan fokú a bizalmatlanság, hogy szerintem azt nem nagyon tudod elképzelni. Ki tudja holnap melyik nagy szavú törvényalkotónak lesz hasfájása és akkor éppen melyik iparágat büntetik. Lehet a multikat utálni, csak a nagy hadakozás közben saját kis vállalkozásainkat is aprítjuk rendesen.
Hogy mit mutatunk ki munkanélküliség terén, azt szerintem nem nagyon érdemes kivesézni, mert eleve gyorsan kipörögnek a statisztikából a delikvensek, másrészt közmunkaprogramosoknak ugyanúgy nincs munkájuk, csak éppen dolgoznak a segélyért (nagyon helyesen!!!).
Nem szeretném, ha folyamatosan megbélyegeznél ilyen-olyan jelzőkkel, mert én pusztán a munkaéletem körülményeit vázolom neked, amikor azt mondom sokkal szarabb a helyzet annál, mint amit egyes szócsövek állítanak. Személy szerint úgy érzem, lehetne jobb a gazdasági klíma, az általános vállalkozó bizalom, ha a két éve folyamatos parasztlengőkkel nem borítanák be kis szereplőket. Mondjuk ha a semmiből a nyakadba borítanak +13 Mio termékdíj fizetési kötelezettséget, akkor te mit csinálsz? Persze örülünk az alacsony TAO szintnek, már csak nyereséget kéne elérni 52 adónem között...