Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #577123

Gazdasági fejlődés akkor lesz, ha a termelést lehet növelni, de erre belátható ideig Európában nagyon kevés esély van, önmagában az is valami, ha stabilizálni tudjuk magunkat. Csodák nincsenek. Egyebekben azonban a szabályokat oda meg vissza variálják egész Európában, és még csak költségvetés sincs 2014-től, de még csak igazi vezérfonal sem. Én úgy vélem, egy ilyen környezetben kissé erős lenne gazdasági fejlődést elvárni a kormánytól, hiszen arra majdnem semmi ráhatása nincs, mert itt ahhoz a világot kellene megváltani.

Érdemes ez ügyben megnézni Szlovákiát - ahogy visszaesett az autok kereslete, bezuhant a GDP-jük, ahogy most kicsit megugrott ahhoz képest az autogyártók kibocsájtása, növekedik.

És miközben "gazdasági fejlődésük van", aközben annak kétszeresével szorítanak meg úgy, hogy még mindig majd a kétszerese a hiányuk a megengedett 3%-nak és 50%-al megy fel az államadósság.

Én ezt pont nem nevezném gazdasági fejlődésnek. Ehhez képest a mi recessziónk sokkal normálisabb, mert ez természetes jelenség, hiszen egy csökkenő világgazdaságban ez csak természetes következmény. Nemhogy fejlődés nincs Európában semerre, hanem alig van már csak pár állam, ami eleget tud tenni a Maastrichti szabályrendszernek, és egyre kevésbé tudnak annak eleget tenni az államok.

Magyarország viszont éppen ezt teszi. És ez azt jelenti, amit látsz. Ezzel nincs mit tenni, ez el lett qrva, de kőkeményen a pénzbőség idején, most pedig muszáj fogcsikorgatva megcsinálni azt, amit akkor kellett volna "lazán" megcsinálni.

Én nem érzem egyébként azt, hogy a szabályokat össze-vissza variálnák, nekem, mint üzletembernek éppenhogy sokkal kiszámíthatóbb lett minden az elmúlt két évben, mint korábban. Volt persze olyan, amikor felidegesítettek, például amikor komolyan felmerült az EVA eltörlése, de egyebekben pont kiszámíthatóbb minden, mint korábban.

Az persze egy más kérdés, hogy hatalmas változások vannak, de erre meg azt írtam, mindezt 1990-ben kellett volna megtenni ASAP, de jobb későn, mint soha. Ha ugyanezeket akkor meglépjük, akkor meg van az állami vagyon és fenntartható lenne a gazdaságunk, és a húsz év bőven elég lett volna a hibák kijavítására. Azzal, hogy ennek most kezdtünk neki, azzal ez most újra húsz évre tolódott, de legalább most már látható a vége.

Azt se felejtsük el ugyanis, hogy Magyarország TÉNYLEG megfogta a padlót, tényleg ez az alja, tényleg ez a megszorítósdi vége, mert ez a valóság.