Re: nincs cím
banyaiz Előzmény: #575137Matolcsy sok mindenért hibás , leginkább azért mert nagyon mélyre süllyedt a ténykedése során. :)
De azért nem ő hibás, hogy a magyar QE véleményem szerint nem járható út.
megnézed pl EU-t ott nem az USA QE vonalat követik, hanem ECB azt határozta, hogy vásárol bizonyos feltételek együttállása esetén a hulladék periféria kötvényekből, de ! és itt lényeg de ezzel párhuzamosan ugyanennyi likviditást kivon a gazdaságból. Ez a német út.
Usa nem ezt járja, vesz saját kötvényt , pénzt nyom a gazdaságba , ez valódi QE.
Nálunk ez egyszerűen az én személyes véleményem szerint azért nem működne mert nem vagyunk Usa. Ez alatt azt értem, hogy ha Usa ezt meglépi attól szemmel láthatóan a vele szembeni bizalom a tekintetben, hogy végül rendezi az adósságát nem csökken. Az a reakció rá, hogy bizalom továbbra is megvan, vesszük a kötvényeiteket erős gazdaság vagytok, majd ki is fogjátok fizetni. No problem. De még ott is kérdéses, hogy ez hosszú távon is így lesz e! Kockázat.
Ellenben már az EU nyakán ezzel a sok szerencsétlen görög egyéb brigáddal ezt az usa utat nem is merte bevállalni egyelőre, legalábbis nem annyira egyértelműen. Nyilván egy lépcsővel kockázatosabb EU esetében mint Usa esetében.
Mo -nál pedig józan paraszti ésszel gondolj bele abba, hogy mit lépne a piac erre. Velünk szemben , a magyar gazdasággal szemben szerinted van akkora bizalom jelen körülmények között, hogy az Mnb elkezdje vásárolni FED mintára a magyar papírokat? Szerintem egyértelműen nincs. Lehet , hogy nagyon piciben lehetne vele játszani, de az nem oszt nem szoroz, nagyban hát térdre imához kategória. Szóval nálunk ez nem egy hosszú kockázat mint Usánál, vagy esetleg jóindulattal EU-nál. Ez egy azonnali kockázat, egy menekülést váltana ki, hirtelen halál ahogy említetettem. Persze szerintem, nem én vagyok a piac. Majd ha Dr Jekyll akarom mondani Tolcsy megpróbálja meglátjuk. :)