Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #573177

"Amerikában van egy fordított 8,5%-os áfa. Nincs áfacsalás, mindenki befizeti, sok pénz jön be. Ilyen egyszerű."

Nem vagyok pontosan tisztában az amerikai adórendszerrel, de amennyire tudom, államonként eltérő, hogy egyáltalán van-e áfa, és ha van, akkor mekkora. Megmondom őszintén, azt sem tudom, hogy az fordított-e, de lehetséges.

Ugyanakkor abban tévedsz, hogy itt azért csalnak, mert magas az áfakulcs: Egy számlagyár számára az áfakulcs mindegy. Szvsz különböztessük meg az áfdacsalást (számlagyár) és a számlát nem adás esetét. Ez utóbbira jövőre tökéletes megoldást nyújt a kisvállalkozói adónem, vagyis aki tisztességes akar lenni és egyszerűen akar adózni, az megteheti. Én ez utóbbi esetet tehát ezért, és ez úton kipipálnám.

Az első esetben azonban az a helyzet, hogy (hadd ne kurkásszak pontos számot) nagyjából 2300 milliárd forint adóbevételről beszélhetünk. Én nem látom azt, hogy ennek a felezése, vagy a harmadolása megduplázná az alapot, hiszen az áfa lefelezése is mindössze 10% körüli árcsökkenést tenne lehetővé, ami nyilván nem duplázhatná a forgalmat.

Egyebekben Amerikában nincs központi nyugellátás és egészségügy, persze, hogy olcsóbb a rendszer fenntartása, ennek ellenére ott is egyre több állam jut a csőd szélére. Ja igen, a helyi adózás fontos alapja az ingatlandó, amiből az iskolákat, közszolgáltatásokat, rendőrséget tartják fenn. Teljesen más a rendszer.

Te hogy állnál hozzá az áfacsalások visszaszorításához? Mit tennél HA tudod, hogy az adóbevételek nem csökkenhetnek, mert így is a 3% AHT környékén ingadozunk? Illetve, mely adónemek emeléséből (mely újak bevezetéséből) fedeznéd a csökkenő áfa okozta kiesést? No offense, érdekel!