Re: nincs cím
exmnbs1 Előzmény: #562082"Zárt ülésen tárgyaltunk Sárospatak Város Önkormányzat és a Patak Energia Szolgáltató Non-profit Kft közötti megállapodásról. Mint mindenki számára ismeretes, 2007-ben kötött az akkori RFV Nyrt-vel egy nagyon kecsegtető szerződést a képviselőtestület, hiszen arról volt szó, hogy közétkeztetés, közvilágítás, hőszolgáltatás, távhőszolgáltatás és karbantartás vonatkozásában egy nagyjából 600 milliós beruházást hajtana végre az RFV. Ehhez az önrészt az önkormányzatnak nem kellett hozzátenni, és mivel esco rendszerű energiatakarékos beruházásról volt szó, az akkori ígéretek úgy hangzottak, hogy a megtakarításból lehet finanszírozni a beépített új eszközökre felvett hiteleket, ill. még további megtakarítás is keletkezhet.
Mára egyértelművé vált, hogy nemhogy a várt megtakarítás nem keletkezett, hanem egyre inkább úgy tűnik, ez a szerződés előnytelen az önkormányzat számára. Éppen ezért, a közétkeztetést már 3 évvel ezelőtt kivásárolta az önkormányzat, a közvilágítási szerződést idén év elején bontottuk fel és írtunk ki új közbeszerzési eljárást – épp a napokban bontottuk fel az eredményét és az ÉMÁSZ egyik csoportja fogja ellátni ezt a közvilágítási szolgáltatást és karbantartást.
Ennek az évnek a tavaszán döntött úgy a képviselőtestület, hogy valamennyi Sárospatak Önkormányzat és Patakhő Kft közötti szerződést megtámadjuk, hiszen továbbra sem kapunk magyarázatot azokra a kérdésekre, amelyeket már évek óta felteszünk. A bírósági tárgyalást október közepére tűzték ki, de én mindig a békés megoldás híve voltam, ezért ezzel párhuzamosan a tárgyalásokat is folytatjuk, hogy hogyan tudná az önkormányzat kivásárolni ezt a 49%-os tulajdonrészt. A tárgyalások jó stádiumban vannak, nagyon bízom benne, hogy a bírósági tárgyalás napjáig olyan megállapodás születhet, amely előnyös lesz Sárospatak Önkormányzata számára, csökkentheti a szolgáltatási díjat és 100%-os tulajdonba kerülhet a jelenlegi, 51%-os tulajdonban lévő Patakhő Kft.
Értesültem róla, hogy több olyan rémhír is elterjedt már a városban, mint ami időnként megjelenik, de mindenkit meg kívánok nyugtatni, hogy a tárgyalások eredményétől függetlenül intézményeinkben és a távhővel fűtött lakásokban október 16-án a szolgáltatás beindul, hogyha az időjárás ezt megkívánja.
Napi szinten vagyunk tárgyalásban a kisebbségi tulajdonostársunkkal. Ez a napirendi pont is arról szólt, hogy a jelenlegi álláspontjainkat egyeztessük egymással. A szerződéstervezetet képviselőtársaim is véleményezték, valamint a felügyelő-bizottságtól is nagyon sok segítséget kaptunk. További egyeztetésekre van szükség, hiszen a megállapodáshoz a Hipo Banknak a hozzájárulása is szükséges, ill. annak a banknak, aki annak idején a kölcsönt biztosította a még RFV Nyrt számára. Mindkét féllel megállapodásra törekszünk, s én komolyan bízom abban, hogy nem kell a bírósághoz fordulnunk, hanem békésen meg tudunk válni egymástól."
http://www.sarospatak.hu/aktualis/aktualis.html#Miről szólt a rendkívüli ülésokt4